Bokunge möter: Linda Liukas

Hello Ruby är inte bara en kommande barnbok om dataprogrammering för 5-7 åringar, utan även ett Kickstarter*-fenomen! Hela 380 747 dollar lyckades Linda Liukas, med hjärtat i Helsinfors och hem i New York, samla in till sitt barnboksprojekt. Med berättelsen om Ruby vill Linda skapa en saga om vänskap och samarbete – samtidigt som Rubys upptäcksresa också bildar ram för att på ett kreativt vis undersöka grunderna i programmering. 

Det var redan när Linda själv lärde sig programmering som idén till Hello Ruby formades. Vad som började med små skisser i anteckningsbokens marginaler blev tillslut Ruby, en flicka som med fantasifull blick tar sin an teknikens värld – “Varje gång ett problem dök upp, som vad en skräpsamlare är eller hur objektorienterad programmering fungerar, föreställde jag mig hur Ruby skulle förklara det”.

Linda tog sig an sitt bokprojekt precis som hon lärde sig programmering, genom att öva och öva tills det blev precis som hon ville ha det. Att det blev en bok, och inte exempelvis ett app, var ett genomtänkt val – “Det finns en mängd kunskap om datorer och databehandling som vi kan lära barnen innan de ens har startat datorn”, menar Linda. “Idag när vi tillbringar en så stor del av vår vakna tid framför en skärm finns det ett värde i att föräldrar och barn tillsammans utforskar ett ämne offline.” Boken kräver dessutom inte att föräldern kan något om programmering, tilläger hon.

Att det fanns ett intresse för böcker om dataprogrammering för barn visste Linda, men det väldiga stödet hon mötte när hon la upp insamlingen på Kickstarter var en överraskning – “Jag tror att framgången med Hello Ruby visar att det finns en stor marknad för den här typen av produkter. De flesta av de tidiga utbildningsmaterialen för dataprogrammering är väldigt fyrkantiga, som instruktionsböcker. Jag tror att folk vill se mer kreativa sätt att lära!”

Om du vill veta mer om Hello Ruby och Linda Liukas, kika på hennes presentationsvideo om projektet här nedanför. Själv tycker jag Lindas DIY-attityd är uppfriskande, och hur barnkultur, teknik och crowdfunding möts – känns väldigt aktuellt!

 

* Kickstarter är en plattform för sk “crowdfunding”, gräsrotsfinansiering, dvs när människor går ihop och tillsammans finansierar intressanta projekt. Insamlingen pågår vanligtvis under en begränsad tid. Hello Ruby är skriven och illustrerad av Linda Liukas, här kan du förbeställa ditt exemplar (på engelska). 

Dela detta:

Lämna en kommentar