Poesi för små och lite större

Jag grät tre gånger förra veckan. Samtliga var Tranströmer-relaterade. För äntligen fick han sitt pris, en fin stund för Tomas och uppenbarligen även för mina tårkanaler. För att inspirera till nya stordåd inom poesin tipsar Bokunge idag om två diktböcker som rör sig i dygnets mörka timmar…

 

Barnboksparet Nyhus och Dahles God natt, natt är en bok för alla mellan 2 och 299 år om att säga “God natt”. En uppgörelse i kvällstimmen mot lismande grisar, dörrar som smäller, mössor som gömmer sig för att luras och kråkor som inte håller löften. Men även en lovsång till hundar, hjärtan som slår, cyklar och bröd som ligger på bordet och är bröd. Allt fult och allt fint – som ju finns kvar när man vaknar.

Illustrationerna går i dova nattfärger. Varje sida börjar med ett “God natt…”, vilket gör läsningen närmast meditativ. Som små böner. Bokunge har tidigare pratat med Nyhus och Dahle om deras samarbete och konstnärskap, går att läsa här.

God natt, natt (2010) är skriven och illustrerad av av Gro Dahle och Svein Nyhus. Ges ut av Daidalos.


 

Mårten Melins Varm tass i mörkret utspelar sig under en fullmåne. Ett jag släcker lampan och ska sova, men tankarna vandrar. Ut på gården där varulven gömmer sig bakom gungorna och funderar på om han ens finns, ut i rymden där man kan yla så det känns i hela kroppen – “Karlavagnen kan köra själv. Vi sätter oss i baksätet och tittar ut.”

Varm tass i mörkret visar hur få men väl valda ord kan få en hel värld att vakna till liv. En rysar-favorit att läsa själv eller som högläsning, helt klart en spännande introduktion till poesins värld. Läsålder? Tänk mellanstadiet, men vilken tröttmössa som helst känner nog igen sig i rader som…

“Ibland tycker jag

att det alltid borde vara natt.

På dagarna är det så mycket

man måste göra.”

 Varm tass i mörkret (2007) är skriven av Mårten Melin. Ges ut av Hegas, på deras hemsida kan man ladda ner läsprov och elevmaterial.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar