Sök i Bokunge

Bloggambassadör för Bokmässan 2014.

 

Namn: Emelie Ljungberg
Ålder: 34
Bor: Malmö, Nobeltorget
Familj: Johannes, Silas (född 2009) Joyce (född 2013) och Chet, vår katt.

Gör: Jobbar som bibliotekarie men frilansar samtidigt om barn- och ungdomsböcker samt skriver noveller för unga.

Bästa barnboken: När jag pluggade barnlitteratur i Danmark kom jag över den mest hårresande barnboken någonsin. Carlos & co av pseudonymen Oscar K. Den kan få vilken flummig typ som helst att bli konservativ. Sen älskar  jag böckerna om Måns och Marie av Kaj BeckmanJag växte upp i en liten håla i skogen och när jag läste om Matti, Måns och Marie om hur de demonstrerade på första maj och hur de levde på stranden på sommaren - då tedde sig mitt liv mycket futtigt.

Bästa barnboksförfattaren: Barbro Lindgren och Oscar K bland andra.

Bästa illustratören: Dorte Karrebæk och Eva Eriksson

Om jag skulle skriva en barnbok skulle den handla om: Kanske en faktabok i samma anda som Linnéa böckerna av Christina Björk och Lena Anderson..

Nå mig direkt på: emelie{punkt]ljungberg{@}bokunge{punkt]se

 

 

Namn: Lisa Hamfors
Ålder: 33
Bor: Malmö, Sofielund
Familj: Jonas och våra döttrar Siri (född 2009) och Edith (född 2011).

Gör: Skolbibliotekarie på två f-5 skolor i Svedala.

Bästa barnboken:  Jag gillade Prins Hatt under jorden väldigt mycket när jag var liten. Det var mycket guld och fina bilder i den. Och ett plus för att det faktiskt är prinsessan som räddar prinsen i slutet av boken. I och för sig först efter att hennes pappa gift bort henne med en främling som bor i en håla i underjorden. Men å andra sidan visste ju pappan inte om att det var just hans dotter som skulle vara tvungen att gifta sig med prinsen. I alla fall, jag älskade sagor som liten och gärna med vackra stora illustrationer att förlora sig i och Prins Hatt under jorden är definitivt en av dem.

Bästa barnboksförfattaren: Det finns så många, Jujja Wieslander, Ulf Stark, Stina Wirsén… Det går bestämt inte att svara bara en. Och kanske kommer jag att ändra mig efter hand.

Bästa illustratören: Lisen och Emma Adbåge

Om jag skulle skriva en barnbok skulle den handla om: Eftersom jag älskar allt som har med vatten att göra så skulle det nog bli ett undervattensäventyr. Kanske skulle den utspela sig i vattnet utanför Ön i Malmö. Där finns både det ena och det andra att upptäcka. Och såklart skulle det vara väldigt fina stora bilder med en massa färg över alla sidor.

Nå mig direkt på: lisa{punkt]hamfors{@}bokunge{punkt]se

 

 

Namn: Johanna Palm
Ålder: 30
Bor: Stockholm, Järfälla
Familj: Björn och vår 5-åriga dotter Rut.

Gör: Är utbildad barnkulturvetare och arbetar inom Stockholms stadsbibliotek, i Fruängen.

Bästa barnboken: Omöjligt att svara på såklart, men som barn tyckte jag mycket om Det underbara trädet av Ulf Löfgren.

Bästa barnboksförfattaren: Barbro Lindgren, författare som låter begravningskottar få en röst är automatiskt bäst.

Bästa illustratören: Nu när det inte går att välja så får jag ändå plocka fram Eva Eriksson, Gunna Grähs, Gunilla Bergström och fram till Klara Persson, Siri Ahmed Backström och Karin Cyrén. Och Shaun Tan! Och Anna-Clara Tidholm! Och Lena Sjöberg!

Om jag skulle skriva en barnbok skulle den handla om: Barn som tröttnar på vuxenvärlden och gör något åt saken.

Nå mig direkt på: johanna{punkt]palm{@}bokunge{punkt]se

 

 

Namn: Tove Eriksson
Ålder: 33
Bor: Malmö
Familj: Sambo Artur och dottern Stina, född i april 2013. Och så föräldrar och en hel drös syskon och syskonbarn.

Gör: Föräldraledig från jobbet som projektledare för Bokjuryn och informatör på Kultur i Väst. Skriver också texter för barnensbibliotek.se

Bästa barnboken: Faktiskt helt omöjligt att svara på. Jag återkommer!

Bästa barnboksförfattaren: Som vuxen tycker jag att Barbro Lindgren är genial, men som liten tyckte jag att Lorangas ostrukturerade familjeförhållanden och dåliga kosthållning var läskiga. Jag tror att jag säger Maria Gripe, för den oslagbara magin, även om hennes böcker är för lite större barn. 

Bästa illustratören: Ilon Wikland för de rara uppåtnäsorna och för de mättade akvarellerna i Madicken. Lena Andersson för den vackra sommarskymningen med kaprifoldoft i Majas alfabet.

Om jag skulle skriva en barnbok skulle den handla om: En gång drömde jag om en skog av dill, alltså riktigt höga dillstånd med vajande kronor. Den skulle garanterat få vara med. Tänk vilken lukt!

Nå mig direkt på: tove.eriksson@bokunge.se