Nyckelknipan

Nu har jag letat i timmar i sträck

men hemmanyckeln är helt väck.

Ett par gula stövlar är allt vi ser av personen som tappat bort sina nycklar, ”hjälp mig snälla  – leta och speja”. På varje uppslag får vi kika in hos grannarna, och vilka grannar sen! Bland annat en prinsessa vars slott blev för stort så hon tog ett banklån och köpte en etta med kokvrå, Bengan Bajskorv, ett helt vanligt barn med många små pappor (som Else-Marie!), en utbränd dam som helst bara vill åka till Mallis och inte minst ett nättroll, ”En stolt och arg ensamvarg som livnär sig på korv och kvarg”. Inhemsk kvarg, nota bene. Men just det med nättrollet är kanske roligare för oss vuxna? Nåväl.

Det blir ett humoristiskt spring in till alla grannar, bilderna är ofta hemtrevligt detaljerade och varje lägenhet har sina egna färger och sin egen stämning. Sanna Manders bildspråk är retro, fast i nutid. Det är bra, då blir det inte ännu en barnbok med dekorativa retroillustrationer för vuxna, utan verkliga bilder med mening. Texten är finurlig och ofta på skönt rim.

Bild och foto Sanna Mander/Schildts & Söderström

Sanna Mander är en finsk illustratör och formgivare. Du kanske känner igen hennes bilder från omslagen och bilderna till kapitelböckerna om djurälskande Sally av Camilla Ceder.

Nyckelknipan (2017) ges ut av Schildts & Söderströms. Boken kan köpas på t.ex. Bokus och Adlibris. Provläs här.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar