Du och jag och vi

På Lilla Piratförlagets sida läser jag att Åsa Lind för tre år sen fick syn på Ingrid Codons bilder under barnboksmässan i Bologna. Året därefter bestämde de sig för att göra en bok tillsammans, och det var ju tur!

Här är jag är en på ytan stillsam liten bok, men den rymmer oändligt mycket. En vuxen (mamma?) och ett barn går tillsammans, hur länge och varifrån vet vi inte. Äntligen, på en höjd syns en grupp människor, ska de våga sig dit? Som ni kanske förstår är det ett ämne i tiden, om ett VI och ett DOM. Att ta sig långa vägen fram till något nytt. ”Törs vi? Vågar vi? Tänk om de inte -” frågar sig mamman och barnet, men människorna på höjden ser snälla ut när de kommer fram. Det går bra.

Codons bilder (kan det vara torrpastel och krita?) är mjuka, avskalade. Se speciellt på människornas ansikten, tänk att få fram känslor så mästerligt! Bara streck! Det finns en ömhet mellan mamman och barnet, uppslaget där barnet bärs fram genom skogen på trötta mammans rygg är verkligen rörande. Precis som bilden är texten vacker i sin enkelhet, nästan viskande.

Jag hoppas verkligen att det är en bok som hittar sina läsare, fast är lite rädd att den väljs bort av förskolor och föräldrar eftersom temat kan uppfattas som svårt eller bilderna inte tillräckligt ”häftiga”. Ibland har vi nån märklig tanke att barn bara vill ha färgglatt och explosioner, att de inte förstår eller klarar vissa ämnen. Hoppas verkligen vi vuxna vågar gå bort från det, för böcker som den här har så mycket att ge.

 

Här är vi (2017), med text av Åsa Lind och bilder av Ingrid Codon, ges ut av Lilla Piratförlaget.

Dela detta:

Lämna en kommentar