Världsbokdagen och något om en bok som väcker tankar.

Varför väljer så många vuxna att stå i hagel och ösregn och peppa sina fotbollsspelande sjuåringar två gånger i veckan – medan så få vuxna tar med barnen till det lokala biblioteket och uppmuntrar dem att låna ett par böcker en gång i månaden?

Borde inte böcker kunna skapa samma engagemang hos föräldrar som fotboll? den frågan ställer sig Ulf Nilsson i ”Ett barn, en bok, en gris – 22 tankar av en barnboksförfattare”.

Idag är det Världsbokdagen och jag har precis läst ut Ulf Nilssons bok. En förbaskat engagerande stor, liten bok om hur vi vuxna förhåller oss till barn och läsning. Jag läste den på en knapp timme och efteråt kände jag mig motiverad, rentav stärkt, att diskutera med första bästa främling varför vi dagligen väljer att välja bort lustläsning. Ulf Nilsson skriver till oss som läser för barn, om sina egna tankar om barn, läsning och om barnböcker. Han kräver inget av sin läsare förutom möjligen en stunds uppmärksamhet. Det är genomtänkt, tänkvärt och i flera stycken hör jag mig själv mumla ”Ja, precis!”.

Motivationspsykologi kopplat till barn och vuxnas läsning är något av det mest engagerande jag vet just nu. Likaså frågan om de allt kortare och mer förenklade texterna i moderna medier rentav minskar vår koncentrationsförmåga och gör det svårare för oss att ta till oss längre, mer fördjupade texter, oavsett tidigare förmåga. Vi styrs av behoven att självständigt få bestämma våra liv och att få göra något som känns meningsfullt. Alla har vi något som engagerar oss. Ofta önskar jag att läsning inte betraktades som en sysselsättning eller hobby, som passar vissa men inte andra, utan istället som den extra dimension av tillvaron som den kan vara. Något lika självklart som en grundläggande kondition eller som behovet av regn efter en riktigt, riktigt torr sommar.

Ett barn, en bok, en gris – 22 tankar av en barnboksförfattare” är skriven av Ulf Nilsson och ges ut av Bonnier Carlsen. Stina Wirsén har illustrerat omslaget.

Dela detta:

Lämna en kommentar