Hajfrossa

Sitter här och frossar i hajar. Visste ni att Amhajarna är en riktiga latmaskar som mest bara sover om dagarna, vilande mot varandra på havets botten? Låter trevligt. Cigarrhajen däremot är lite obehaglig, hen äter genom att bita tag i större djur (kanske en annan haj eller en val), vrida runt och slita ut ett stycke kött. Kul kompis.

Känner mig helt fullproppad med hajkunskap nu efter att ha läst Owen Daveys Bli en fena på hajar. En riktig sjunka ner i-bok, även för den som vanligtvis inte intresserar sig speciellt mycket för hajar. Det är stora generösa uppslag med tydliga illustrationer och massiv av fakta. Allt uppdelat i fyndiga kategorier som ”Helt uppslukande”, om vad hajar äter, och ”Grattis! Det blev en haj”, om hajbebisar. Som många andra faktaböcker som ges ut nu är tilltalet nyfiket kul, istället för mer torrt konstaterande. En medläsande vuxen är dock inte helt fel – även för den som kan läsa själv – då hajlingot med alla termer och ord kan behöva frågas om (och du kan väl allt om hajar?).

Vet inte om jag är ute och cyklar, men min spaning är att det idag ges ut många fantastiskt fint illustrerade faktaböcker, som populära Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström och Sarah Sheppards hela bibliotek, men väldigt få faktaböcker där ämnet illustreras med fotografier. Det känns, ni hör ju att jag är ute på osäker mark här, som att ”fotografiboken” var vanligare på 80- och 90-talet? I alla fall av mitt minne och bibliotekets faktahörna att döma. 80-talist som jag är saknar jag faktiskt ett fotografi på en haj/träd/planet ibland, jag vill se ”på riktigt” och inte genom någon annans tolkning. Så nu när jag läst klart den här boken ska jag fortsätta min kväll med att youtuba fläckig havsängel med ögon ovanpå huvudet och tofsprydd wobbegong (bra namn!). Vi ses i havet!

 

Bli en fena på hajar (2017) med text och bild av Owen Davey, översättning Anna Rosenqvist, ges ut av Opal förlag. Boken går att köpa t.ex. på Bokus och Adlibris.

Dela detta:

Lämna en kommentar