Förr i tiden del 2

Jag fortsätter på temat förr i tiden med en tid som förvisso inte är jätteförr, men ändå en bit ifrån oss. Speciellt om man råkar vara barn.

Böckerna om Gitta är baserade på Annika Huetts mammas egen dagbok. Dagboksskrivande Gitta växer upp i 30-talets Stockholm (eller Huddinge om man ska vara petig), och i Åkerbo – sju syskon, fyra våningar och Gittas dagbok får vi följa hennes vardag. Gitta bor i ett stort rött trähus tillsammans med syskon, föräldrar och hembiträdet Svea. Varje dagboksanteckning är som en liten berättelse i sig, en inblick i 30-talets olika vardagssysslor och göranden sedda genom ett barns ögon. Allt skrivet på ett lättsamt men också reflekterande vis, där Gittas egen röst hörs tydligt.

Att se tillbaka ger mycket att prata om! Mina kunskaper om allt ifrån tbc och finska krigsbarn till när aga blev förbjudet i Sverige har verkligen fått sättas på prov… och tack Google! Det har varit spännande att få vara en 9-åring på 30-talet. Det går också att dra paralleller till dagens situation, både för barn här i Sverige men också ute i världen. I andra boken är andra världskriget närvarande som en klump i magen, och den oroliga känslan kan säkert många barn idag också relatera till. Vår tid och 30-talet har en hel del gemensamt, tyvärr.

Med det sagt så är Gittas dagböcker ingen tung läsning, överlag är det mer roligt än svårt och även det svåra är skrivet på ett direkt vis som känns enkelt att ta till sig. Böckerna är illustrerade med retrokänsla av författaren själv, kika här!

 

Åkerbo – sju syskon, fyra våningar gavs ut på Rabén & Sjögren 2013 och Gittas dagbokeget förlag 2016.

Dela detta:

Lämna en kommentar