2017-års ALMA-pristagare Wolf Erlbruch

”Wolf Erlbruch gör viktiga livsfrågor tillgängliga och hanterbara för läsare i alla åldrar. Med humor och värme djupt rotad i en humanistisk grundsyn visar hans verk det lilla i det stora. Han behärskar mästerligt sin teckningskonst och bottnar i en lång tradition samtidigt som han öppnar nya kreativa fönster. Wolf Erlbruch är en omsorgsfull visionär.”

2017-års ALMA pristagare Wolf Erlbruch, född 1948, är en tysk bilderboksskapare samt professor i arkitektur, design och konst. I Sverige är han mest känd för illustrationerna till Det var det fräckaste (Berghs), boken om den lille mullvaden som går till botten med vem som har bajsat på hans huvud. Wolf Erlbruch är en av Tysklands mer kända illustratörer och hans produktion av barnböcker är omfattande. Han är flerfaldigt prisbelönt och har två gånger mottagit både Deutscher Jugendliteraturpreis och Bologna Ragazzi Award.

I första hand är Erlbruch illustratör men han har även författat ett större antal böcker. Många av Erlbruchs karaktärer har runda, svarta glasögon, precis som illustratören själv. Döden och existensen är ett återkommande tema i många av hans böcker och på svenska kan vi tydligt se exempel på detta i boken Anden, döden och tulpanen (Lindskog) i vilken han avskalat och symboliskt gestaltar människans förhållande till döden. (Läs en mycket fin recension av boken på engelska här). På svenska finns även Björnen som inte var där (Hjulet), en absurd, filosofisk historia om en björn som söker svaren på några viktiga frågor. Boken Leonard (Hjulet) är inspirerad av Wolf Erlbruchs då 6-årige sons hundrädsla. Boken handlar om en pojke som för att övervinna sin rädsla för hundar måste förvandlas så att han får se världen från en hunds perspektiv. I vuxen ålder står Leonard Erlbruch, född 1991, på egna ben som illustratör och tillsammans har far och son bland annat gett ut en väggkalender för barn med gemensamma illustrationer. Kuriosa: Leonard Erlbruch har även illustrerat PO Enquists kapitelbok De tre grottornas berg & Den tredje grottans hemlighet.

På svenska finns även Wolf Erlbruchs tidigare böcker att hitta på bibliotek: Örnen i hönsgården (Hjulet) med text av James Aggrey, Bennys upptäckt (Berghs) med text av Carli Biessels, Björnen på lekplatsen (En Bok För Alla) text av Dolf Verroen samt Det är ingen Pappegoja! (Alfabeta) med text av Rafik Schami samt Björn-undret (Berghs) både skriven och illustrerad av Erlbruch själv.

Hör mer om Wolf Erlbruch i P1 här.

Bilder från respektive förlag.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar