Förr i tiden del 1

Förr i tiden i skogen berättar genom pojken Natan hur det var att börja skolan i 1840-talets Sverige. Boken gavs ut första gången 1993 och blev då Augustprisnominerad, lagom till att vi firar införandet av allmän folkskola 175 år nu i år ges boken ut på nytt! Väldigt kul, för det är en viktig berättelse.

Natan lever tillsammans med sin pappa, tant Emmi och två lata morbröderna i ett litet hus i skogen. En dag kommer en gubbe i fin hatt ridandes förbi och berättar att alla barn måste gå i skolan. Natans pappa blir arg för han vill att hans son ska arbeta i skogen, men Natan vill gå i skolan. I skolan finns en fröken som är något annat än hårt kroppsarbete och trasiga kläder, hon är som en ängel och lär barnen bokstäver. Plötsligt öppnar sig världen för Natan, från sin bänk kan han resa jorden runt utan att ens lämna skogen. Runt Natans huvud flyger Apor och Ekorrar, Öknar och Svalor. Det vetgiriga glädjen att lära sig, som du säkert känner igen från ett barn i din egen närhet, skildras varmt i både bild och ord.

”Skjut ekorrar åtminstone, så gör du ändå nytta.” muttrar pappan och skickar med Natan en bössa när han går genom skogen till skolan för första gången. Men även kärva pappor kan mjuka, speciellt när skolan måste flytta hem till Natan och pappa…

Har det funnits ett viktigare demokratiprojekt än skola för alla? Svårt att tänka sig nåt. Den här boken levandegör verkligen en tid och händelse som blev helt avgörande för Sverige, och inte minst är den viktig eftersom den berättar om ett barns liv. Folkskolan 175 år uppmärksammas bland annat med en turnerande utställning, En sagolik skola – Folkskolan 175 år, som invigdes på Prins Eugen Waldemarsudde nu i mars. För mer information om utställningen och massor att läsa, klicka här.

 

Förr i tiden i skogen är skriven av Thomas Tidholm och bilderna har Anna-Clara Tidholm gjort. Boken ges ut av Alfabeta och du kan köpa den på t.ex. Bokus eller Adlibris.

Dela detta:

Lämna en kommentar