Brev till en nybliven förälder

Ibland händer det att vi skriver om böcker för vuxna här på Bokunge, kika i kategorin Vuxna så får du se. Så, här kommer ett tips om en bok jag hädanefter alltid kommer ge bort till nyblivna föräldrar, Chimamanda Ngozi Adichies Brev till en nybliven förälder – Ett feministiskt manifest i femton punkter.

Det är lätt att tänka att vi, i feminismens förlovade land (eller hur det nu är med den saken…), redan gjort oss av med alla mossiga tankegods om kön. Men det som slår en är att strukturerna i stort ser likadana ut oavsett om du föds i Nigeria, USA eller Sverige. Arbete, kärlek, barnuppfostran – ja, på ytan kan det se olika ut men under bubblar det av samma stelbenta uppdelning och förväntningar. Det tar sig bara lite olika uttryck. Adichie lyckas vara såväl personlig som resonerande och konkret genom de femton förslagen. Punkterna tar upp allt ifrån hur vi använder språket till vilka leksaker vi köper och vad vi lär våra barn om kärlek. För många av oss är punkten om vithetsnormer en viktig påminnelse.

Även om du, eller den du ger boken till, inte håller med om allt så är det en bra utgångspunkt för vidare tankar och samtal. Och boken är ingen tung akademisk pjäs, utan en ungefär 34-sidor lätt, klok och rolig kompis att ha i fickan eller på nattduksbordet. Jag köpte som e-bok, kostade bara 47 kr! Om jag ska ha en invändning är det att boken, precis som Adichies superhit Alla borde vara feminister, utgår ifrån två fasta biologiska kön.

 

Brev till en nybliven förälder – Ett feministiskt manifest i femton punkter (2017) är skriven av Chimamanda Ngozi Adichie. Boken ges ut av Albert Bonniers förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar