”Jag går till stallet istället”

Vi är många som gråtit, pirrat och LEVT oss igenom böcker som utspelat sig i och runt ett stall. Kanske hade du tur och fick stryka med handen över en varm mule i verkligheten också, eller så älskade du (precis som jag) hästböcker precis lika mycket som du var allergisk mot hästar, dvs jättemycket.

Men hästboken ja, det är ju en riktig litterär lågstatusgenre. Givetvis, eftersom det är flickor som främst läser. Lisa Bjärbo skriver jättebra på sin blogg om hur inte ens vi, hästbokslovers, alltid vågar stå upp för den läsupplevelse som var så intensiv och viktig för oss. Så därför, för att locka ännu fler in i stallet och för att få skriva lite om hästböcker, så måste jag tipsa om att Pia Hagmars bokserie om hästtjejen Klara nu finns i lättläst bearbetning. Kul!

Nypon förlag, som står för utgivningen, ger ut lättlästa böcker för barn med lässvårigheter och delar in sina böcker i fyra nivåer. Böckerna om Klara ligger på nivå 4: För den som kommit igång med sin läsning, men fortfarande behöver lättlästa böcker. Just nu finns de två första böckerna i serien, Klaras dröm och Klaras vintersorg, men jag hoppas att det kommer fler. Meningarna är korta, handlingen tydlig. I första boken tvingas Klara flytta när hennes mamma får ett nytt jobb, ganska snart förstår vi att det som känns jobbigt i början nog kommer bli rätt bra. I alla fall när det gäller Klaras dröm om att få börja på ridskola. Just det, jag ska inte glömma omslagen, riktiga locka till läsning-lyckopiller av Sanna Sporrong!

Mellan 1999 och 2008 gavs det ut hela arton böcker om Klara och hennes liv i och utanför stallet. En film finns också, Klara från 2010. Trots att det gått åtta år sen den sista boken så är serien fortsatt poppis. Tror det är den lågmälda dramatiken, precis så som vardagen ofta är, och vad jag tycker är Hagmars signum, förmågan att mejsla fram berättelsens personer så de känns fullständigt verkliga. Dessutom är stallet ofta den perfekta scenen, världen i koncentrerad form. Ont och gott, klass, kärlek, relationer, lycka. Ja, allt.

Sugen på att läsa mer? Pia Hagmar skriver hästböcker för alla åldrar, Klara-böckerna från ungefär 9 år, 6-9 åringen har böckerna om Flisan och för 12-15 åringen finns Millan. Bland annat. Ett annat hästboksgeni som också skriver för alla åldrar är Lin Hallberg. Kika efter böckerna om Sigge (6-9 år), den ofrivilliga ryttaren Juni (9-12 år) och magiska Orkanens öga (9-12 år).

Om du vill läsa mer om hästboken som fenomen, läs gärna nättidningen Bazar Masarin med temanummer om hästen, går att läsa på deras sida här.

Gnägg!

Dela detta:

Lämna en kommentar