Nej!

nej2

Nej! är ett superstarkt litet ord, det vet alla som har haft att göra med en nej-sägare. Speciellt envisa kan nej-sägare av den yngre generationen vara, som nöjt upptäcker ”nejet” som ett utmärkt sätt att utmana makten.

Hur ologiskt eller knasigt det verkar i vuxenögon står vi där och försöker förhandla oss förbi ”nej, jag vägrar ha på mig vinterskor trots att det är minus tjugo” eller ”nej, jag tänker inte sitta i vagnen trots att jag vägrar att gå”. Ja, ni vet.

I Nej! Har Ingrid Sandborg tagit vara på det humoristiska, men samtidigt viktiga, i ”nej”.

Nej! Bollen får inte bo i min gegga!

Nej! Marsvinet får inte låna min docka!

Nej! Dammsugaren får inte äta upp mina skor!

Argt tittar barnen på oss, och det är skönt att se det sura och griniga. Inga barn som försöker vara till lags här inte. Berättelsen ger en hel del att prata om, vad säger du nej till? Och ja? För berättelsen avslutas med ett skrattigt ja, kan jag avslöja.

Barnen i berättelsen representerar också en mångfald av barn, och barn med Downs syndrom och dysmeli finns med som ”en i gänget”. Borde vara självklart i fler böcker såklart, men eftersom så inte är fallet ännu så är det värt att lyfta fram.

nej1

Sandborg använder sig av rika färger, det är ”extra allt” i Photoshop-collage. På ett vis bryter hon mot det enkla som brukar prägla böcker för de yngsta. Måste erkänna att jag hade lite svårt för bilderna först, just för den brokiga stilen med mycket mönster och färger. Men efter några läsningar uppskattar jag verkligen den kaxiga knasigheten som bilderna utstrålar. Kul att någon vågar bryta mot det milda, och min erfarenhet är att många barn gillar det vågat konstnärliga.

 

Nej! (2016) är skriven och illustrerad av Ingrid Sandborg, boken ges ut av OLIKA förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar