Emelie & Johanna chattar om tidskriften Koko.

koko_fbimg

Johanna: Koko! Vad sägs?

Emelie: Jag gillar den. Högsta betyg till den grafiska formen, layouten. Det är kanske rätt väntat när man tittar på redaktionen och vilka som ingår. Innehållet. Känner att jag ”tar hänsyn” till att det är första numret. Har försökt att tänka mig hur andra numret ser ut, innehållsmässigt.

Johanna: Ja, blir intressant! Är tveksam till 800 kronors klädtips (Stella McCartney) och vissa andra grejer känns också lite omotiverade (eller mer vuxentillvända). Men tror det beror på första nummer, andra ska bli mer spännande nästan. Gillar Darling-feelingen såklart! Överlag hög kvalla.

Emelie: Det är ju sagt att tidningen ska komma fyra ggr per år och då ges ut innan längre lov. Så kan vi vänta oss ett nummer till jul, tror du?

Johanna: Det vore kul! En julspecial. Då kan kanske fler föräldrar tänka sig att betala, som en jullovspresent/julklapp. Tänker att det höga priset (obs jag vet att det kostar att göra tidning/kultur, osv) har ju två problem. Dels om du inte har råd och dels vuxna som inte tycker att barnkultur ska kosta.

Emelie: Lätt att ta hänsyn till allt men eftersom vi lever i ett land där det är riktigt svårt att få en tidskrift att överleva så tänker jag också att vi måste vara realistiska här. Så vad tänker du om målgruppen 6-13 år?

Johanna: Tänker att det borde funka, är väl lite samma som KP?

Emelie: Yes, men mer målgrupp som i vem som egentligen kantag i tidningen och läsa den. Tror folk- och skolbiblioteken kommer signa upp sig för prenumeration pronto. Där är den optimal. Barn kan läsa den och få ta kopior ur den (är ju bitvis som en faktabok med pyssel).

Johanna: Aha… ja, knepigare. Risken är ju att det blir redan frälsta. Kan inte se försäljningsställen på hemsidan. Men, bibliotek absolut.

Emelie: Pratade med ett företag som sköter bibliotekens prenumerationer igår och de hade fått MASSA förfrågningar om hur man prenumererar på KOKO den senaste veckan.

Johanna: Kul! Men i övrigt, present till kulturmedelklassbarn?

Emelie: Tror det.

Johanna: … så synd! För den är fin och intressant.

Emelie: Har du tänkt på att det inte finns några annonser i den? Skönt!

Johanna: Just det, nä det tänkte jag inte på.

Emelie: Hoppas de fortsätter så.

Johanna: Undrar hur den finansieras?

Emelie: Ingen aning. Har du någon favoritartikel/del?

Johanna: Jag tyckte om intervjun med den japanska flickan, och Tovelisa Dunkers löv.

Emelie: Jag gillar doftartikeln. Oväntad. Och TV- Film – Musik – Teater tipsen.

Johanna: ”Dansföreställningen #JAG är placerad i gränslandet mellan det virtuella och verkligheten…”inte ofta du läser det i en barntidning. Vad tycker du om språket?

Emelie: Jag tycker ändå skribenterna lägger sig på en bra nivå språkligt, undrar hur de har kommunicerat detta med sina frilansjournalister som säkert annars mest skriver för vuxna. Det fladdrar lite om åldersspannet 6-13 år.  Men jag tycker det är helt okej. Vem städar inte föreställningen på sidan 75 är t.ex. mer för de lite yngre.

Johanna: Ja, tänker att läsaren måste plocka lite vad hen tycker är intressant och funkar att läsa, annat bläddras nog förbi.

Emelie: Tror samma, men en förutsättning är väl att läsaren måste kunna läsa med flyt, tänker jag. Det kan inte alla vid 6-7-8 års ålder.

Johanna: Rut tyckte en del var knepigt (eller ointressant), men hon är ju 8 år. Gillade pyssel, recept och läste en del artiklar. Till exempel om dataspel.

Emelie: En hel del ögongodis i tidningen, kanske kan det räcka för de som ännu inte kan läsa texterna?

Johanna: Hon saknade också bilder på personerna som intervjuas. Och det stämmer kanske, blir enklare att relatera/förstå syftet med texten om du inte är helt läsvan ännu.

Emelie: Sant. Tänker att OM de gör ett nummer redan nu till jul måste det ju vara ganska lätt att fylla med just pyssel, recept och så vidare (julen+vintern är så tacksamma). Läste nu att den ska komma  jul – påsk – sommar – höst.

Johanna: Vad har Linda Skugge skrivit, ser du det? Har bläddrat och bläddrat. Gillar ju henne.

Emelie: Inte sett heller. Hon kanske bara har varit creative typ?
Jag tycker Koko överlag andas lite Japan och klädmärket Monki typ.
Så, vad tycker du om Böcker, delen som Rebecka Åhlund har skrivit?

Johanna: Tycker det funkar, både poppisböcker som Dagbok för alla mina fans och smyga in klassikertips. Lite gulligt fostrande! Vad tycker du?

Emelie: Jag tycker tipsen är bra, oklyschiga. Det blir lätt ett ihopplock som är uppenbart i ett första nummer. Det tycker jag att de klarar parera galant. Dessutom gillar jag både Kassius Eggers, Gunér och Åhlund. Bra val av författare/skribenter.

Johanna: Det är ju överlag ett riktigt superlag i tidningen. Jag hoppas verkligen tidningen hittar ut!

Emelie: Helt klart. Svårt att säga något mer omfattande om tidningen, det känns lite som om vi båda gillar allt det vi ser i det här numret och att vi ser fram mot nästa nummer.

Koko är en ny tidning för ”barn och deras vuxna”, hemsidan hittar du här.

Dela detta:

Lämna en kommentar