Vänlig rök

webbomslag-rok

Den här veckan behöver en tröstberättelse. I Rök, av Cao Wenxuan och Yu Rong, seglar en grannfejd upp mellan två familjer. Efter att männen hamnat i luven på varandra får varken barn eller hundar leka längre. En morgon stiger frukoströk från familjernas skorstenar, en vit och en svart rökpelare som möts och leker i vinden. Häpet betraktar familjerna rökens dans som manar till försoning och vänskap.

Rök är vacker både i ord och bild. Den brittisk-kinesiska konstnären Yu Rong blandar siluetter med blyerts och penna i en sparsam palett. Rong har faktiskt blivit något av en favorit hos mig, efter att jag tidigare fått boken Molnfågel i min hand.

rok1

rok2

Se så fint mittuppslaget är, tycker verkligen om när bilderbokens möjligheter används. Visst är det nåt spännande med det som finns bakom, dyker upp, det oväntade? Aja. Kul sätt att visa rökens lek genom naturen är det hur som helst.

Cao Wenxuan är en av Kinas mest kända barnboksförfattare. På svenska finns förutom Rök även Fjäderns resa och Koppen som försvann, en dubbelbok tillsammans med LasseMaja-duon Martin Widmark och Helena Willis. Här kan du läsa vad Lisa här på Bokunge tyckte om den! Fenomenala Ylva Mårtens har träffat Wenxuan för P1 Kultur, det kan du lyssna på här.

 

Rök är skriven av Cao Wenxuan och illustrerad av Yu Rong. Boken ges ut av Vombat förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar