Riktiga fotbollsstjärnor!

fotboll2

Om någon råkat ha missat det så pågår fotbolls-EM för herrar just nu. Sverige har åkt ut och vi har alla blivit islänningar. Men egentligen är det inte förrän nästa år det händer, för då spelar damerna EM! För Zlatan, Källström och Berg i all ära, men vi vet ju alla att de riktiga stjärnorna heter Asllani, Fischer och Schelin – eller hur?

Värsta målet, Kosse! är inspirerad av just landslagsstjärnan Kosovare Asllanis barndom. En kapitelbok med korta kapitel och lagom text, för högläsning eller för nybörjarläsaren att läsa själv. Varför inte för den som vill testa något annat än Lassemaja-böckerna, om man nu vågar föreslå något så vågat…

Berättelsen är en fortsättning på den första boken Asllani, Passa bollen, ropar Kosse!, men går att läsa fristående. Nu är det dags att börja i ett riktigt lag, och att åka på fotbollscup! Pirrigt för Kosse, som inte är den mest framfusiga – förutom på fotbollsplanen. Det är härligt att läsa sportjournalisten och författaren Anja Gatus beskrivning av matcherna, kunnigt och med nerv. Spännande även för den som inte tycker att fotboll är Guds gåva till mänskligheten. Men det handlar inte bara om inkast och bortdömda mål, utan lika mycket är det en berättelse om kompisrelationer, att våga sånt man egentligen inte vågar, att vara en god vinnare och förlorare.

fotboll3

Maria Källström lyckas fånga Kosses person, blyg utanför plan men energisk på, i svartvita illustrationer.

Böckerna om Asllani hör till serien Fotbollsstjärnor, där finns också berättelser baserade på Charlotte Rohlin och Therese Sjögran. Efterlängtad fotbollspepp som utmanar normer! Inspirerande om vinnarskallar och idrottsutövande tjejer, dessutom välskrivna av sportjournalister som kan konsten att förvandla matchreferat till spänning. Det blir på allvar, tjejerna tas på allvar – och det är för mig det helgjutna barnperspektivet jag alltid letar efter.

 

Värsta målet, Kosse! är skriven av Anja Gatu och illustrerad av Maria Källström. Boken ges ut av Olika förlag, här kan du se vilka andra böcker som finns med i serien Fotbollsstjärnor. Missa inte heller att Sverige spelar sin första match i sommarens OS den 3 augusti, visste du Sverige alltid haft ett lag med i OS sedan damfotbollen kom med på programmet 1996?

Dela detta:

Lämna en kommentar