Om två olika men lika bilderböcker.

9755_9209789150117905

Nyligen kom två nya böcker ut på temat små barn och strandliv. Max och Maja: Den nya vännen och Nisse & Nora säger förlåt. Båda titlar är delar i två olika serier som har fått namn av huvudpersonerna i böckerna. Det är den sjunde boken i Max och Maja serien (första boken kom på svenska 2011) och den fjärde i Nisse och Nora serien (första boken kom 2015) .

Jag, och många barn med mig, har älskat böckerna om Max och Maja. Enkla berättelser om de förmänskligade vännerna Max (kanin) och Maja(mus) som gör olika saker tillsammans. Igenkänningen och identifikationen är hög. Dessutom är böckerna är helt befriade från vuxna, vilket gör historierna mer spännande. I den senaste boken om Max och Maja tar författaren och illustratören Axel Scheffler ett steg utanför den vanliga ramen och adderar en ny namngiven person – hunden Zack. Detta gör han när Maja tar sig en tupplur under parasollet.  Lite senare väcks Maja av att Max och den nya vännen Zack har så kul att de skrattar högt. Dramat är riggat, Maja känner sig utanför trots att Max och Zack vill ha med henne i leken. Så händer något oväntat och allt blir bra igen. Jag tycker att det här är en av de starkare böckerna i serien, medan Max och Maja och det läskiga monstret var en av de mindre engagerande.

Nisse och Nora är ett par som jag tidigare har skrivit om här. De är ett välkommet inslag i den svenska småbarnsboksutgivningen. Som jag skrev då, tycker jag de har potential att bli lika lästa och populära som exempelvis böckerna i serien om Lilla-Anna (som jag själv anser har gått från att vara älskade av barn till att vara mest älskade av nostalgiska vuxna). Den senaste boken Nisse & Nora säger förlåt handlar om en dag då Nisse, Nora och Noras pappa beger sig till stranden. Även här utspelar sig ett mindre drama då Nora känner sig utanför när både hennes pappa och Nisse vill bada, när hon själv vill gräva. Helt ärligt tycker jag att Nisse och Nora är lite för lika Max och Maja i denna bok. Allt börjar bra men så blir de oeniga och börjar kasta gegga (snö i Max och Maja: Den snöiga dagen) på varandra varpå båda gråter. Så räddas hela situationen av de två gyllene f:en: fika och förlåt. Fika och Förlåt i omvänd ordning är på sätt och vis även receptet i Max och Maja: den snabba sparkcykeln och fika finns även med i Max och Maja: Det läskiga monstret.  Jag hoppas att Emelie Andrén och Lisa Moroni i fortsättningen kör på i samma anda som de gjort i de tre första böckerna för det gav Nisse och Nora en egen plats i utgivningen.

Samtliga böcker om Nisse & Nora och Max och Maja ges ut av Alfabeta Bokförlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar