Lilla döden med gammelmormor och Daisy

gammeldaisydoden

Gammelmormor och Daisy har det gott med varandra på ett somrigt västkusten. Genom Lotta Geffenblads mjuka, men inte mesiga, vattenfärger stiger läsaren in i en nästan drömsk trädgårdsscen. Men plötsligt händer något! Precis intill hallonbusken som dignar av solmogna bär kliver Daisy på något mjukt, en död liten näbbmus. På så vis kommer berättelsen att handla om döden, och om varför man lever. Bilderna svävar, färger flyter ut och ger känslan av små drömscener. En blinkning och det skulle se annorlunda ut. Trädgårdens växter är djupt gröna, blommorna och bären röda, bara döden anas som en grå himmel i hörnet.

Daisy vill spara näbbmusen, men gammelmormor förklarar att den måste få en begravning, för allt som dör ruttnar. Även vi. Varför då ens leva? undrar Daisy, drabbad av den plötsliga insikten om alltings förgänglighet. Men gammelmormor kan trösta och förklara, att man lever för att få vara tillsammans – sitta i sommarsolen och dricka saft tillsammans med någon man tycker om.

Berättelsen om ”den lilla döden”, som gammelmormor konstaterar att en smådjursbegravning är, är den andra boken om Daisy och gammelmormor. I den första boken blev gammelmormor kär, igen, i ungdomsförälskelsen Arne. Kärlek och död, de två riktigt stora frågorna. Anna Ehring, text, och Lotta Geffenblad, bild, skalar av det stora och tar ner kärleken och döden till marken – till ett möte mellan vuxen och barn. Gammelmormor och Daisy.

gammel2

Vad tycker ni om döden som tema i barnboken förresten? På senare år har det getts ut en del barnböcker på temat, men från min egen barndom minns jag egentligen bara Bröderna Lejonhjärta, en riktig självhjälpsbok för barn med tankar om döden. I Pippi konstateras det bara kort att hennes mamma är en ängel och kikar ner på henne genom ett hål i himlen, och vilket barn har inte fått höra att det är precis så? I Gammelmormor, Daisy och döden talas det inte om vad som händer efter att vi dör, så det kanske blir en fråga som barn vill prata mer om. Och vad svarar du då?

 

Gammelmormor, Daisy och kärleken (2016) är skriven av Anna Ehring och illustrerad av Lotta Geffenblad. Boken ges ut av Urax förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar