Aktuell bok med flera lager

9789127145887_Walln-s-kabuss_NY_2

Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta är ett bra exempel på en bilderbok där läsarens erfarenheter och ålder helt avgör vilken läsningen blir. Så är det väl i viss mån med alla böcker, men det blir så tydligt här.

Huvudpersonen är en katt som åker iväg på en lång bussfärd med sin mamma och sin gosedjurskanin, som luktar farmor. Farmor blir kvar, och även kattpappan, som måste laga hål i huset. Det blir en jobbig färd, men den slutar bra i ett nytt land. Till slut kommer pappan också dit.

Jag tvekar först, för jag tycker att boken verkar lite väl mörk, men läser den för min nyblivna treåring. Det är intressant att se vad hon fastnar för och vad hon kommenterar i boken. För henne blir det en berättelse om att åka buss, om att sakna farmor och pappa, om att gosedjur kan lukta som någon. Hon ser fjärilar, moln, vatten, stjärnor. Frågar var kattfarmorn är nu. Varför pappan inte ska följa med.
Soldaternas k-pistar, flygplanen och stridsvagnarna går henne helt förbi. Hålen i huset som pappan lagar är bara hål, inget konstigt med det.

Texten handlar aldrig explicit om kriget, det är helt och hållet bilderna som talar om vilket slags bussfärd det handlar om. Ett barn som själv har flytt, eller ett lite äldre barn, får en helt annan berättelse än min treåring.

Vilket barnet än är och vilken berättelse hen än uppfattar, så blir boken en fin ingång i samtal om viktiga och svåra saker. Även om det ”bara”  är saknad efter släktingar som råkar bo långt bort, eller krig och flykt.

Ett plus för att hela berättelsen finns sammanfattad i bilder på insidan av pärmarna. Det är så himla bra att kunna gå igenom och prata om berättelsen igen på det viset efter läsning.

Åka buss är skriven av Henrik Wallnäs och illustrerad av Matilda Ruta. Den ges ut av Natur och Kultur (2016).

Dela detta:

Lämna en kommentar