Är du mitt barnbarn fastän jag glömmer?

idagvetjag

Jag minns inte det där. Det låter så härligt. Men jag måste ha glömt det. Är du mitt barnbarn fastän jag glömmer? Jag känner igen dig men jag vet inte vem du är.

En främmande kropp, ett ansikte du inte känner igen – vem är du då? Idag vet jag inte vem jag är, så vaknar morfar i boken med samma namn. En bilderbok om demens, men också närhet och nyfikenhet. Livet blir ett ständigt nu när minnet inte finns och det som ligger framför känns främmande. Rollerna får växla, barnbarnet blir morfars guide. I den stora trädgården finns det vackra växthuset, morfars katt och båten de rodde igår när måsarna skrek efter mat. Av vilket morfar inte minns någonting, inte heller sitt barnbarn.

Kärleksfullt kramas barnbarnet och tar en ledsen morfar i handen, ordnar fika och bara är.

Det är just mötet som Ida Sundin Asp fångar så fint, i stunden som finns är det bara morfar och barnbarnet. Omslutna av något slags lugn, trots kaoset i morfars huvud. Bilderna fångar den långsamt varma dagens mjuka färger, men också den mystisk som uppstår när allt blir ideligen nytt. Trädgårdar är ju en bra plats för det hemlighetsfulla också, det lite luriga paradiset! Sundin Asp låter grönskan bre ut sig över helsidor och skapar en spännande scen, en värld att utforska för två som inte har bråttom.

idagvetjag2

 

Idag vet jag inte vem jag är (2016) är skriven och illustrerad av Ida Sundin Asp. Boken ges ut av Urax förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar