En morfar med tid

min_morfar-sobral_catarina-35148259-frntl

Catarina Sobral är en portugisisk författare och bildskapare som tidigare finns på svenska med bilderboken Atjimpa – det mystiska ordet. Nu finns också Min morfar, en färgstark berättelse om vad vi gör med vår tid. Ett barn berättar om sin morfar, som fyller sina dagar med massor av kul men ändå hinner hämta efter skolan.

Livsnjutaren morfar bor i samma hus som herr Sebastião. De två männens dag löper parallellt i boken, men där morfar njuter av paj (två bitar), skriver kärleksbrev och tränar pilates så är hans granne fast på sitt kontorsjobb och får nöja sig med en kopp kaffe och jobbmail. Nog kan alla vi som stressat flänger mellan jobb och… ja, nästa dags jobb drömma om ett morfarsliv?

Genom varje uppslag följer vi de två männens dag, vilket ger fart och rytm i berättelsen. Bilderna är skarpa i rött, gult och grönt, och påminner om träsnitt i sin kantighet med svärta. Berättaren är barnet, som med korta, kärnfulla betraktelser följer morfars göranden. Ska erkänna att jag är svag för den lite lillgamla tonen, vilken kanske kan uppfattas som en vuxen röst som bryter igenom barnperspektivet. Nåväl.

 

Min morfar är skriven och illustrerad av Catarina Sobral och ges ut av Urax förlag.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar