Mamma Medusa!

29698176_O_1En natt när det blåser hårt ska den skygga Medusa föda sitt första barn. Två kvinnor skyndar genom mörkret för att hjälpa henne. När de kommer till huset där förlossningen stundar ligger Medusa redo omgiven av sitt långa hår. Håret, som är lite av en egen organism, skymmer hennes ansikte och kropp och fungerar som Medusas förlängda armar. När barnet, som får namnet Iris, har fötts föser håret vänligt ut de två doulorna från huset. Håret omsluter Iris och nu börjar hennes och Mamma Medusas historia. Mamma Medusa och håret lär Iris att äta, gå och leka. I Mamma Medusas vård är Iris trygg och allt är fröjd tills dagen då Iris får se några barn leka på stranden.

Kitty Crowther är en mästerlig illustratör och berättare. Mamma Medusa är, enligt mig, en av hennes starkaste böcker. Det är en historia som kan läsas på många olika sätt. Detta trots att Kitty Crowther själv säger att hon inte vill berätta något särskilt, mer än historier. Likväl läser vi, som tycker om att läsa in saker och ting i de böcker vi läser, hennes bok som något mer än en god historia. Utifrån ett barns perspektiv skulle Mamma Medusa kunna betraktas som en historia om en flicka som har en annorlunda mamma som inte låter henne leka med andra barn. Från en vuxens perspektiv kan den läsas som antingen en vid tolkning av den grekiska mytologins berättelse om Medusa eller som en berättelse om en dotter och mor som har anknytningsproblem. Kanske funderar någon över franskans ord för maneter – méduse som pärmens insida är full av? Eller tänker någon rentav på en ung Kristina Lugn och hennes fantastiska hår och en liten Martina Montelius som den lilla Iris? Inte vet jag men tankar väcks och det är just det som jag beundrar Kitty Crowther för. Fantasi möter verklighet, någons svaghet vänds till styrka. Och Medusa inser så småningom att Iris behöver få större frihet att utvecklas och låter Iris börja i skolan. I och med detta bryts också Medusas egna utanförskap och i samma veva klipper hon av sig håret som förvandlas till havsormar och simmar iväg ut i havet (och återförenas i Golfströmmen).

Kort och förenklat: Medusa var till en början en vacker kvinna som våldtogs av Poseidon i Athenas tempel. Athena straffade då Medusa genom att göra henne ful, ge henne ormar till hår och gjorde så att den som såg hennes ansikte förvandlades till sten.

Läs gärna Bokunges intervju med Kitty Crowther från 2010 här.

Dela detta:

Lämna en kommentar