Data-ABC: Curly Bracket och Ruby

databocker

Data, data, data. Ska barn ha dataprogrammering på schemat? Det är en fråga som diskuteras en hel del inom skolan. Förespråkarna, exempelvis initiativtagarna bakom Teacherhack, vill lyfta in dataprogrammering i läroplanen som ett språk bland andra språk.

Jag tänker såhär. Att förstå teknik och vad som hände bakom data- och mobilskärmen är viktigt, och kommer förmodligen inte att bli mindre viktigt. På så vis blir dataprogrammering en demokratisk fråga, för att greppa vår omvärld måste vi förstå hur den skapas. Idag får barn ägna sig åt dataprogrammering hemma, vilket såklart är beroende av intresse (och vilka förväntas vara intresserade av teknik?) och familjens ekonomiska möjligheter. Genom ”kodkunskap” i skolan skulle såväl klass- som könsskillnader utjämnas.

Jag kom att tänka på den här när jag fick Curly Bracket – den gömda koden och Hej Ruby! Äventyr i datorernas magiska värld i min hand. Curly Bracket av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting är första delen en serieberättelse om den begåvade Curly, en föräldralös flicka som utmanar makten i en framtid styrd av företaget Corpuratus. Berättelsen har smak av dystopier som 1984 och the Matrix, vilka den tänka läsaren på 9-12 år förmodligen inte känner till, men kanske att hen känner igen den obehagliga Gollum-typen i kloakerna? Det är ett fartfyllt berättande som snabbt griper tag i läsaren och är enkel att ta till sig. Välgjort, speciellt Bergtings bilder. Bra med en tjej som huvudperson. Läsningen kräver lite förkunskap inom dataspelskultur, tänker främst på att ord som ”noobs” och”looten”.

Efter berättelsen kommer en matig introduktion till datalogiskt tänkande, problemlösning helt enkelt. Exempelvis förklaras hur man skapar en algoritm och knäcker en kod. Den delen är absolut svårare än själva serien, men inte omöjlig. Varför inte använda i skolan, såväl på mellanstadiet som högstadiet? Annars är ju såklart risken att endast redan invigda kommer att läsa och gilla.

Hej Ruby! Äventyr i datorernas magiska värld riktar sig till de lite yngre, från 6 år och uppåt ungefär. En snällare berättelse, långt ifrån Curlys värld, om Ruby som på sin jakt efter fem ädelstenar måste se lära sig se dolda mönster och koder. Idén till boken fick Linda Liukas redan när hon själv lärde sig programmering, och skisserna i anteckningsbokens marginaler blev snart till den nyfikna Ruby.

Berättelsen handlar inte så mycket om att lära sig färdiga koder, utan snarare att introducera datalogiskt tänkande på ett lättsamt vis för lågstadieläsaren/programmeraren. Jag var lite skeptiskt först, men upptäcker snabbt hur jag dras med och försöker klura ut mönster och lösningar. Konstnärligt är bokens bilder långt ifrån Bergtings dystopiska spänning, men för den yngre målgruppen (och framför allt dess föräldrar) är det pastellsnälla nog tilltalande.

För två år sen intervjuade vi Linda Liukas om arbetet med boken, när den skulle ges ut på engelska. Läs här.

 

Curly Bracket – den gömda koden av Johan Wendt, Tor Moström och Peter Bergting (Bonnier Carlsen) och Hej Ruby! Äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas (Volante).

Dela detta:

Lämna en kommentar