Bloggstafett om medmänsklighet

12289631_10153126559207047_7590342093154678893_n

”Vår önskan är att tankar om värme och medmänsklighet ska vandra från blogg till blogg under 24 timmar, tills Lucia tar över med sina ljus. Att vi med kulturens hjälp ska försöka visa att det finns hopp trots att det den här hösten inte alltid har känts så.”

Den här veckan har bloggkollektivet Kulturkollo tema värme, trygghet och medmänsklighet. Under lördagen har en rad bloggare skrivit och tänkt om ämnet, och nu är det Bokunges tur. Här kan du se vad andra skrivit, och här finns Kulturkollos inlägg.

Men vad tänker jag?

Jo, att jag är så trött på gränser. Hur vi delar upp landytor, människor och liv. Kan vi verkligen inte bättre? Så känns det efter att höstens solidaritet snabbt förvandlades till volymer, tillfällig asyl och systemkollaps. Vi pratar om människor som om de vore mindre mänskliga, som om bara vi förtjänar bättre.

Så löjligt. Systemkollaps? I år är en självgående dammsugare årets julklapp.

Men allt är inte mörkt. Det står fortfarande människor på tågstationer, tolkar och ordnar språkcaféer. Ordnar klädinsamlingar och utvecklar appar. Lägger otaliga obetalda timmar på vanlig hederlig medmänsklighet.

Och även om du inte kan stå där så kan du med kulturens hjälp förändra. Men då måste även röster och erfarenheter som inte tillhör vit, svensk medelklass höras. Låt Elsa Beskow vila en stund och hitta nytt när du letar efter läsning till ditt barn. I år har två bilderböcker översatts från arabiska till svenska, det är i princip unikt och bör uppmuntras! Den lilla hemligheten av Yara Bamieh och Vår systers sagokista av Maya Abu-Alhayyat (som Bokunge har skrivit om här) finns båda att låna eller köpa, och finns även som tvillingpaket (arabiska och svenska) på biblioteken. Det översätts nästan inga barnböcker alls från länder utanför västvärlden, maila förlagen och fråga varför. Men det finns kloka typer som inser att alla barn har rätt att få spegla sig i böcker. SBI:s bokprovning ger på sida åtta en bra genomgång av 2014 års utgivning utifrån mångfald, läs och inspireras. Jag tror det spelar roll vad vi läser och vilka röster som får ta plats, då blir det svårare att inte se det mänskliga i människor.

Och vill du prata om flykt med barn vill jag tipsa om tre fina bilderböcker från i år. Om du skulle fråga Micha av Viveka Sjögren, Sabelles röda klänning av Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi samt med förord av Alexandra Pascalidou. Erfarenheten att vara finskt krigsbarn skildras av Ulf Stark och Stina Wirsén i Systern från havet.

 

Systern_havet_18

 

Och till sist. Strunta i julklappar. Det är faktiskt helt sinnessjukt att vuxna människor som har egna pengar köper julklappar till varandra. Skänk istället pengar till organisationer som hjälper människor. Ingen människa är illegalUNHCR och Rädda barnen, Skänk varannan julklapp är några exempel.

Dela detta:

3 kommentarer, Lägg till din.

Tack för ditt inlägg och fina boktips!

Bra uppmaning och ett fint inlägg/kram

EthelTänkte på det du sa att du var trött på gränser. Ja visst är det konstigt. Inte kan man väl äga jorden? Vem bestämmer vem som äger vad?

Tack för tipsen!

Lämna en kommentar