Trött på sköna snubbar? Läs Pappa, inte barnvakt

Pappa-inte-barnvakt2-300x467

Ett boktips i all enkelhet för att väga upp  ”sköna snubbar” som garvar åt våldtäktsskämt (länk här), läs Freddot Carlsson-Anderssons bok Pappa, inte barnvakt! En bok som ska diskutera män och föräldraskap, men som gör så mycket mer än så. Genom personliga reflektioner, forskning och populärkultur ställs dagens manlighet (och pappor) mot väggen, på ett väldigt uppfriskande vis. Kompromisslöst. Om en kvinna hade skrivit boken skulle hennes inbox sprängas av hat, hennes mobil börja ringa om nätterna, osv.

Boken tar upp föräldraskap, men också exempelvis våldskultur, kapitalism, sexualitet och klimatförändringar kopplat till manlighet – och hur det givetvis påverkar papparollen. Och kanske extra intressant för den här bloggen, hur machokulturen gör pojkar till icke-läsare. Carlsson-Andersson plockar även fram forskning och litteratur som har varit viktiga för den feministiska rörelsen, som Yvonne Hirdmans modell för genusordning och Fanny Ambjörnssons forskning om färgen rosa. Även en av mina viktigaste böcker finns med, Nina Björks bok Lyckliga i alla sina dagar – om pengar och människors värde (<– bästa julklappstipset!)

Det är en bok med stort innehåll. Ibland känns det som författaren vill ha med precis allt, ifall att han aldrig mer skulle få skriva ett endaste ord i livet. Samtidigt är den inte tung att läsa, det är ingen akademisk tegelsten som rabblar massa forskning – utan en rätt tunn och lätt bok (eller för vissa, extremt provocerande) som tar avstamp i personliga reflektioner för att visa på världen utanför. Köp i julklapp till alla som definierar sig som män.

 

Pappa, inte barnvakt (2015) är skriven av Freddot Carlsson-Andersson och ges ut av Leopard förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar