Augustprisnominerade: Nu är det sent!

29695601_O_2

Emma Adbåges Nu är det sent! är nominerad till Augustpriset i år. Berättelsen rör sig i igenkänningens tecken, med sovdags som tema. Eller ja, sova är väl det sista som bokens barn vill eller gör. Det börjar som vanligt, med vuxna befallningar om slutlekt, tandborstning och  ”en kort bok bara”. Men när mörkret har lagt sig i hemmet så börjar barnets andra liv, mer fritt.  Tillslut blir det till och med för sent att sova. En anarkistisk gå och lägg dig-bok, i motsats till den idag så tröttsamt populära boken om kaninen som vill sova. Bra!

I Nu är det sent! går AdBåge ifrån sin tidigare vedertagna stil några steg, mot en formmässigt enklare. Bildens bakgrund är avskalad, vi rör oss genom olika rum där golv och vägg blir ett i samma tydliga färg. Mycket av rummet tecknas ofta bara som konturer, eller en silhuett om natten. Samtidigt lyfts vardagliga detaljer fram, som kantiga klossar under sängen, alla prylar på ett köksbord och små, små hårstrån på badrumsgolvet. Det är en rolig lek mellan linje och klara färgfält. Bokens tid, från kväll till morgon, berättas genom rummens färger. Från vitt mot blått och svart, och tillbaka. När föräldern tänder lampan på morgonen är ljuset irriterande skarpt.

Det är roligt att AdBåge nomineras för just den här boken. En förnyare på temat läggdags, med tydligt barnperspektiv och konstnärligt i framkant för bildberättandets möjligheter.

Nu är det sent! (2015) är skriven och illustrerad av Emma AdBåge. Boken ges ut av Rabén & Sjögren. Augustpriset delas ut den 23 november.

Dela detta:

Lämna en kommentar