Augustpriset, intressanta titlar del två

augubild

Här kommer ett till inlägg om Augustpriset, nu med fokus på kapitelböcker för lågstadieläsaren.

Jag håller med Emelie om att vi har riktigt fin bilderboksutgivning i det här landet (läs här), men hur ser det ur för 6-9 åringen? Här ska rymmas böcker som nybörjarläsaren kan ta sig igenom på egen hand, men även längre kapitelböcker som kräver en vuxen högläsare. Här finns också ett fåtal totalt dominerande författare och bokserier, som böckerna om Jack och Lasse-Majas detektivbyrå. Dessutom mer av populära översatta serier, som Adam Blades Beast Quest-böcker. Men jag tänkte lyfta fram några egna favoriter, som kan vara intressanta såhär inför Augustprisnomineringar på måndag.

Livet enligt Dunne av Rose Lagercrantz. TEAM LAGERCRANTZ! Rose Lagercrantz har ett perfekt avskalat språk. Inget babbel. Det är ljuvligt att läsa och att vara i Dunnes värld, och nu är det dessutom första sommarlovet. Det här är fjärde boken om Dunne, så det kanske talar emot en nominering – men man vet aldrig. Rose Lagercrantz vann Augustpriset 1995 för Flickan som inte ville kyssas. Eva Eriksson har illustrerat boken, och kan teckna en 7-8 åring på pricken. En annan favorit är Emelie Nicklasson och jag av Mats Jonsson. Också del av en serie, som det så ofta är i den här ålderskategorin. Som i sina serieromaner för vuxna så tecknar Mats sitt liv (eller så tolkar i alla fall jag det). Nu i illustrerad kapitelbok med barnperspektiv på snårig vänskap, förälskelse, avundsjuka och en smula hat. Dessutom igenkänning för alla som växt, eller växer, upp på en mindre ort. Redan förra året ville Gunilla Brodrej ge priset till Mats Jonsson (hände inte), men vi får väl se hur det går i år. Mats Jonsson har även gett ut ett flertal serieromaner för vuxna.

En bok som har fått blandade recensioner, men som jag tycker både är viktig och effektfullt vackert illustrerad är Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm och Joanna Hellgren. En berättelse om rasism sedd ur en 8-årings perspektiv. Sagas brorsa Noa börjar försvinna iväg, han ritar hakkors på väggar och Saga hittar knivar i hans garderob. Noa säger att nazister är det bästa som finns, och att de hatar såna som Anisa – Sagas bästa kompis. En bok för högläsning, varför inte i skolan? Anna-Clara Tidholm vann Augustpriset 2002 för Adjö, herr Muffin (tillsammans med Ulf Nilsson).

Ellen Karlsson vann, som debutant, Augustpriset 2013 med boken Snöret, fågeln och jag. I år kom den tredje boken om Selma ut, Bästisar och hemligheter. Här tänkte jag dock lyfta fram en annan bok av Ellen Karlsson som också kom ut i år, Innanför min blåa dörr. Tillsammans med illustratören Josefin Sundqvist tecknas en lågmäld berättelse om sorg och glädje, om fantasi som tröst. Leos mamma har försvunnit iväg, in i sorgen efter sin fars död. Leo väntar på att mammans viskande gråt ska ta slut, mest sitter han inne på sitt rum – ”så jag inte är i vägen”. I ensamheten skapas en magisk dörr, en blå dörr på Leos mage. Han öppnar försiktigt och kliver in. Sundqvist blyertsbilder är vilsamma och vackra, berättelsen välskriven om såväl sorg som lek ur ett barns perspektiv.

En sista favorit är Lotta Olssons Världen på vinden, en högläsningsbok i format större. Om leksakerna på vinden, som varit undanstoppade så länge att de glömt att det finns en värld utanför. Filosofiskt funderande om världen, som för tankarna till Barbro Lindgrens böcker om Barnhans och föreningen VLMF (Vad Lever Man För). Poetiskt och tankeväckande för 6-9 åringen. 2011 var Lotta Olsson nominerad för Konstiga djur.

”Ibland får jag för mig att vi inte är ensamma. Att det finns en annan värld bortanför vår egen. Alldeles, alldeles nära.” 

Andra favoriter för 6-9 åringen: Ishavspirater av Frida Nilsson, Kom sol! av Karin Ahlin och Om du skulle fråga Micha av Viveka Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar