Some girls are bigger than others

rufsi

Ni vet, vissa böcker är större än andra. Man öppnar upp en bok och plötsligt… en ny värld! En nytt universum får plats bredvid bokvärldar som Richard Scarrys detaljerade städer eller gömda gångar och skrymslen på Hogwarts. Ni vet såna som fastnat och skvalpar omkring nånstans inom en. Allt blir lite roligare, mer magiskt, fantastiskare.

Den fantastiska rufsitufsen av Beatrice Alemagna är en sån. Edith, en litterär syster till flickor som Lotta på Bråkmakargatan och Eloise, är på jakt efter den perfekta födelsedagspresenten till sin mamma. Staden öppnar sig, full av möjligheter, vänner och en lite småläskig typ. Men vad är det egentligen hon letar efter? En lufsig lufs, tufsigt tufft, en kalfus?

Alemagnas värld är en barnvärld där verkligheten möter magiska möjligheter i en rosa rufsitufs. Bilderna får ta plats över sidorna, boken är i det större formatet. Konst, helt enkelt. Bilderna är täta, färgerna dova som speglade i en mulen höstdag. Edith lyser i sin neonrosa jacka när hon springer mellan husen. Bilderna av staden med alla dess gator, människor och butiker är omsorgsfullt detaljerade in i minsta lilla, lilla föremål. Du anar oväntade upptäckter under varje pryl, bakom varje hörn.

rufsi2

Bäst i år!

Den fantastiska rufsitufsen (2015) är skriven och illustrerad av Beatrice Alemagna (som förövrigt listar Pippi Långstrump som en av sina stora förebilder). Boken ges ut av Rabén & Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar