Ambrosius går under jorden 1979

imageambrounder

Det verkar inte jättekul att vara potatis. Finns det någon modern diet där man ens få titta åt en potatis? Inte heller som litterär gestalt har potatisen det överdrivet roligt. Möjligtvis får den ligga på ett fat med nån salt och ynklig sill i en torparstuga. Eller som Astrid Lindgren inleder berättelsen om Rasmus på luffen:

”Rasmus satt i sin vanliga klyka upp i linden och tänkte på saker, som inte borde få finnas. Potatis, det var det första! Jo, potatis skulle finnas, när den var kokt och man fick ’sås och potatis’ till söndagsmiddag. Men när den höll på att växa i Guds välsignelse borta på potatisåkern och skulle kupas – det var då den inte borde få finnas.”

Tur då att Ambrosius finns. Ambrosius, Ambe, är en förmänskligad potatis tillika spänningssökare som driver runt under jorden på jakt efter nya vänner och världar.

Läsaren följer med när Ambe träffar snobbiga rädisor, snälla grodor, kloka mullvadar och läskiga sorkar. Han tappar bort sig, men hittar tillslut hem igen – med ny livserfarenhet.

En klassisk utvecklingsroman med andra ord. Om en potatis i röda stövlar.

potatis

Boken blandar vanlig text och pratbubblor, bilderna är detaljerade och det finns gott om småsaker att fastna i för den som är lagd åt det hållet. Genom bilderna följer vi Ambes sökande framåt, som på bilden ovanför. Ibland finns Ambe flera gånger på samma uppslag, som för att förstärka framåtrörelsen. Boken har humor, både i text och bild, och jag tror det var just det humoristiska tilltalet som gjorde att jag gillade just den här boken som barn.

Om Maria Lilliecreutz och Lasse Eklund vet jag inte mycket, inte ens vem som illustrerade och vem som skrev texten. Det framgår inte. Men jag tror att Lasse Eklund är (var?) illustratör, han har i alla fall illustrerat en del andra böcker – men inga fler bilderböcker vad jag kan se. Någon annan som vet? Boken är nog rätt svår att få tag på, men kolla antikvariat på nätet.

 

Ambrosius går under jorden är skriven och illustrerad av Maria Lilliecreutz och Lasse Eklund. Boken gavs ut av Rabén & Sjögren 1979.

Dela detta:

Lämna en kommentar