Pratrecension av Löftet

original

När vi som gör Bokunge hade en härlig prat- och skrivhelg tillsammans häromsistens så pratade vi bland annat om bilderboken Löftet av Nicola Davies och Laura Carlin. Vi antecknade i all hast…

Vad handlar boken om? Flicka lever i stad där människorna vänt sig från varandra. Allt är grått. Människorna rör sig i mörka massor till och från jobb, upp och ner i tunnelbanan. Parkerna är övergivna, trädgårdarna glittrar av krossat glas. När flickan försöker råna en gammal kvinna får hon istället med sig ekollon, en gåva som förändrar hennes, och stadens, liv.

Visst är det fint hur det mörka, svärtan, får vara med både i text och bild? Säkert en bok som vuxna kommer att rata, den ser för deppig ut på framsidan. Fast egentligen borde alla vuxna läsa den, en poetisk tankeställare. När flickan beger sig ut och planterar sina frön så förändras illustrationerna också, staden kläs i gladare färger. Snyggt. Genom att förändra städerna förändras också flickan, från tjuv till klimathjälte.

9781406337280

Vad vill boken? ”Trees help us to reconnect with nature and to remember our place in the world.” står det på bokens hemsida. Klimatkritik, stadsodling och klimatsmarta städer – vi fattar! Nicola Davies är, förutom författare, även zoolog (pust!) och samarbetar med naturorganisationen World Land Trust. Pengar från boken går till organisationen. Löftet är inspirerad av boken Mannen som planterade träd av Jean Giono, en berättelse från 1953 om en fransk bonde som ja… planterar träd. Genom att plantera träd ger han nytt liv åt en torr och öde region i södra Frankrike. Löftet vill göra samma sak tänker vi. Genom att plantera träd och växter blir städerna något annat, mjukare och gladare – och det blir även vi. Bort med det fula och elaka, in med det gröna och vänliga. Typ.

Förresten kul med en tjuv som får vara hjälte, en antihjälte! Men vem är hon? Både flickan (barnet) och träden symboliserar ju förändring och pånyttfödelse. Det naturliga barnet. Flickan, precis som den äldre kvinnan, skapar sig en egen motståndsrörelse. Ja, så vad är löftet? Kanske att ta chansen, inte följa strömmen. Att du kan ges en möjlighet att förändra eller förändras, ”Jag höll en skog i mina armar och något i mig förändrades”.

Löftet är en konstnärlig bok som faktiskt barn också kan gilla. Lisa som läst för förskoleklasser berättar att barnen blev tagna både av bild och text, och av det faktum att flickan i boken tjuvar!

Löftet är skriven av Nicola Davies och illustrerad av Laura Carlin. Boken ges ut av Rabén & Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar