Kokos Bosse.

9789127141513_Adb-ge_Koko_och_Bosse_hinner_inte

Hemma hos oss går de under namnet Kokos Bosse, tvååringen älskar dem och bläddrar i böckerna om och om igen, sexåringen missar aldrig en högläsning ur dessa böcker. Varje gång upptäcker vi något nytt att prata om eller att fnissa över (Minns: ”Allting har en ände men korven den har två ”)

I den tredje boken, Koko och Bosse hinner inte! tar Lisen Adbåge om än ett litet, så ett steg i en ny riktning. Utgångsläget är samma som i de tidigare två, det är Koko och det är Bosse och det är lägenheten och området runtomkring. Denna gång ska de åka till stranden. Och det är bråttom. Det letas efter badkläder – svarta badbyxor! –  genast undrar sexåringen om Koko är en pojke?!? Vi diskuterar en stund, fortsätter. Tvååringen hojtar ”Äst!”, Koko har en fin häst på pinne. Lydia Bertilsson, den angelägna damen med ett särskilt gott öga till Bosse, dyker upp igen ute i trapphuset men blir snabbt avspisad. Ner i källaren men cykeln har platta däck, grannen Göransson vill hjälpa till men Koko och Bosse drar iväg till fots istället. Koko hittar en snigel men Bosse manar på ”… vi hinner inte titta på den nu.”.

För att skynda på det hela ytterligare lyfter Bosse upp Koko på ryggen och börjar jogga. Koko tror självklart det är en lek. ”..galopp!” ”Nej, det hinner vi inte.. flåsar Bosse.” Som fond ser vi Lydia Bertilsson på Göranssons pakethållare och sexåringen börjar spekulera i hur de egentligen känner varandra. Återigen utanför affären, fast denna gång är det inte vinter och kallt (som i Koko och Bosse från 2011) utan sommar och varmt. Koko vill följa med in och ”plocka i korgen” men det hinns inte med. Koko stannar utanför, Bosse springer in. Då ser Koko en tjej på en sten – Adina. Genast blir det spännande, frågorna haglar – VEM är Adina?? Strax dyker Bosse upp med full fikapåse: ”Kolla vilket mys va?!” men Koko myser redan för fullt med sin nyfunna kompis på stenen och är nöjd. Bosse inser att det är lika bra att stanna, vinkar iväg bussen och slår sig ned. Adinas mamma, Göransson (!) och Lydia Bertilsson (!) får också plats. Sedan följer Adina och hennes mamma med hem till Koko och Bosse och kollar på hästen. Vi slår igen boken och jag tänker: här har vi lite vägen inte målet som gör resan värd. Tvååringen hojtar: ”Till, mamma!” Och vi börjar från början igen.

Koko och Bosse hinner inte är skriven och illustrerad av Lisen Adbåge och ges ut av Natur& Kultur.

Dela detta:

Lämna en kommentar