Det underbara dagishemmet 1987

image

underbar1

”Det är mycket man lär sig på dagis. Sånger och svärord och Bellmanhistorier och att vika loppor.”

Minns ni den här? Det underbara dagishemmet av Gun-Britt Sundström och Gunna Grähs från 1987. Victoria bor ensam med sin mamma, och längtar efter lek och kompisar. Hon vill börja på dagis! Det blir en ljuvligt fin berättelse om Victoria och hennes kärlek till daghemmet. Lek, Samling (med stort S), att turas om, sitta på potta i långa rader och borsta tänderna innan vilan. Och föräldrar som hämtar för tidigt…

”Gå din väg! skrek hon. Gå tillbaks till jobbet! Jag vill inte gå hem!  Då gick mamma bakom husknuten och rökte en cigarett medan Victoria la pussel.”

Den här borde förlaget trycka på nytt! Fast det kanske man inte vill, eftersom mamman röker. Det finns väl inga föräldrar som röker i bilderböcker idag? Kanske Victorias mamma kan testa sluta röka-hypnos, eller bli beroende av Candy Crush istället?

underbar2

Älskar mamman. Alla mammor såg ut så 1987.

Det underbara dagishemmet känns då och nu på samma gång. Eftersom jag själv gick på dagis i slutet av 80-talet och drabbas av djup nostalgi när jag läser boken så kanske jag är förblindad, men jag tycker faktiskt inte att varken bild, text eller tema känns daterat. Eller jo, det skulle väl vara att det är förskola idag. Men ensamstående mammor finns, hårt arbetande ”fröknar” finns, ett litet rött vinbär att dela på med en kompis finns.

Jag gillar barnböcker som säger något om världen runt oss, och inte bara klafsar på inåt. Här får Victoria vara den som beskriver världen, med ett tydligt barnperspektiv genom hennes röst och vilja. Det är barnens värld, med dagishemmet som självklar mittpunkt. Ett barnkollektiv av trygghet och fantasi, där konsten att leka, turas om och dela med sig övas. 1987 och idag. Jag är ju förtjust i Gunna Grähs konstnärsskap, och kanske började allt här? I Det underbara dagishemmet har hon illustrerat i svart och rött. Snyggt, enkelt och fullt av liv.

 

Det underbara dagishemmet är är skriven av Gun-Britt Sundström och illustrerad av Gunna Grähs. Boken gavs ut av Alfabeta 1987. Ge ut den igen!

 

Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

KatarinaJag älskar också den här boken! Det finns så många klockrena scener och formuleringar. Jag upptäckte den inte förrän i mellanstadieåldern någon gång (är född 1980) men föll pladask ändå. Favoritstället är nog när Victoria funderar på att Gud och kungen finns fast ingen har sett dem, ”men med jultomten är det tvärtom. Han finns inte, han bara syns. Man kan tillochmed ta på honom, fast han inte finns.” 🙂

    Bokunge

    

    Visst är den fin!

Lämna en kommentar