Pippi fyller 70 år!

29696370_I_1

Ingrid Vang Nymans illustration från Boken om Pippi Långstrump.

Hösten 1945 kom första boken om Pippi Långstrump ut. Den 21 maj tidigare samma år fick Astrid Lindgrens dotter Karin manuskriptet till boken i födelsedagspresent, så därför firas Pippis födelsedag just idag! För många är Pippi en självklarhet, hon har som alltid funnits – men vad tycker och tänker Bokunge på idag?

 

PIC_2-210x300

Hur ser du på Pippi, Johanna?

Som rödlätt barn får man stå ut med att kläs ut till Pippi. Och visst, värre öden kan ju drabba en. Pippi gillade jag med skräckblandad förtjusning, kan man göra så? tänkte jag och kände mig mer som Annika. Hennes mesiga vanlighet var enklare att relatera till. Vi fick video sist av alla på gården, så jag och syrran brukade ligga i soffan och lyssna på en LP-skiva med ljud från filmen Pippi Långstrump på de sju haven. Visst, filmen är bra – men så bra som den var i mitt huvud var den aldrig på tv sen.

Pippi är ju symbol för efterkrigstidens barnkultur som vände sig till barnet, och årsbarn med Lennart Hellsings debut och Tove Janssons mumintroll. Det är ett intressant perspektiv tycker jag! Hon är och har varit betydelsefull för hur vi ser på barn, och det är viktigare än dyra prylar och temaparker. Heja Pippi!

emelie-210x300

Emelie, vad är din relation till Pippi?

Båda våra barn har redan tidigt varit helt absorberade av Pippi Långstrump. Framförallt har det varit filmerna som har gått på repeat om och om igen. Eftersom små barn kan se samma sak flera gånger och upptäcka nytt, har det blivit att vi har sett filmerna orimligt många gånger och jag och min man har börjat kommentera och diskutera innehållet: både själva berättelsen och detaljerna i filmatiseringen. Vi har förevigat stillbilder med kamera i filmsekvensen där vi har upptäckt kvinnotecknet målat på väggen i Pippis kök och vi haft djupa diskussioner om vem Pippis mamma egentligen var. När sedan Astrid Lindgren dokumentären visades i vintras på SVT fick åtminstone jag en annan syn på Pippi igen, vilken har förstärkts ytterligare efter att ha läst hennes Krigsdagböcker.

Pippi är och förblir Astrid vassaste figur, tycker jag. Hon är fortfarande högaktuell 70 år senare – vilken annan barnbok kan leva upp till det?

 

Här kan du läsa mer om Pippis 70-årsfirande. Illustration från Rabén & Sjögren.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar