AB Riv & Bygg möter trädkramaren Äskil

husargott

Herregud, varför vill hen bara äta kalla makaroner när jag svettats fram vegetariska dumplings! Är det något FEL på mitt barn?

… kanske du tänker när du sitter där med en ointresserad 4-åring vid bordet. Många småbarnsföräldrar har nog funderat över sin älskade avkommas något begränsade kulinariska önskemål. Så även Oskar och Äskils föräldrar.

Hus är gott, sa Oskar är en favorit från förr. En humoristisk berättelse om Oskar, en vanlig pojke med en fäbless för tegelstenar, småspik och annat trevligt byggmaterial. Till middag. Jag älskade Larserik Erikssons finurliga berättelse som barn, så när jag såg Åsa Lind och Per Gustavssons nya bok Äskil äter träd blev jag genast glad.

En dag när Äskil är på utflykt får han syn på ett träd. En härlig, underbar björk som han bara måste sätta tänderna i. Inget konstigt med det! Äskil växer och blir äldre, och äter sig igenom det mesta i skogen – plus en träpall. Det är en glatt sprudlande rövarhistoria på vers, med Per Gustavssons färgrikt grönskande illustrationer. Precis som Oskar är Äskil skönt självklar i sitt val. Gillar du träd så gillar du träd, oavsett vad dina föräldrar säger. Det blir mer än en historia om skrot eller träd, det handlar om att respekteras. Äskils lilla ansikte ser genuint lyckligt ut, precis som alla som hittat sin grej borde få känna sig! Det är en berättelse som väcker tankar, fantasi och läsglädje.

Både Oskar och Äskil får gå till doktorn, som konstaterar att det skrot och träd är fullgod kost.

Skrot och träd är fullgod kost, konstaterar läkarkåren.

Hus är gott, sa Oskar (1970) är skriven och illustrerad av Larserik Eriksson, finns som nyutgåva från 2009. Äskil äter träd är skriven av Åsa Lind och illustrerad av Per Gustavsson. Under 2015 kommer en vandringsutställning om Äskil turnera runt på biblioteken i Värmland, så missa inte det! Boken är ett samarbete med Konstfrämjandet Värmland.

Dela detta:

Lämna en kommentar