Marie Lafrance, en ny favorit?

koftan1

Det är kul med nya bekantskaper, som illustratören Marie Lafrance. Jag fastnade genast för hennes uttryck när jag fick Den gröna koftan i min hand. Nu när jag forskat (dvs googlat) lite i saken vet jag att hon bor i Kanada och är en väletablerat barnboksillustratör där, men i Sverige finns hon bara att beundra i Den gröna koftan så vitt jag vet.

Ingrid Chabbert heter författaren till Den gröna koftan, som för att vara en bilderbok är en rätt ovanlig berättelse om skilsmässa. Långt ifrån lyckliga slut där barnet får två nya fina hem och glada föräldrar. I Den gröna koftan drar pappan iväg, och lämnar en väntande flicka efter sig. ”Jag vet inte hur många lördagar jag har väntat på honom” berättar hon och kikar på mamman som är arg i telefonen. Flickan slutar vänta, slutar nästan gråta, blir äldre. Nu tillsammans med mamma och mammas nya kille. En pappa som verkligen FINNS, ”han är en riktig pappa” som man inte behöver vänta på. För det är väl så, att vara förälder är inget du är, det är något du gör.

koftan3

En fin grej med Lafrances illustrationer är hur hon låter färgerna förändras i takt med berättelsen, det dystert grå blir till ljusblått hopp. Flickans känslor visar sig i naturen runt henne, från höstvindar och fallande löv till vackra rosor och gröna knoppar. Det är kanske inget nytt att man låter årstidernas skiftningar visa på tid och förändring, men det är så vackert gjort! Jag vet inte hur Lafrance gör sina illustrationer, men det känns som en illustratör som vet sin väg runt en palett med akryl/oljefärger, bilderna är levande med härligt djup.

koftan2

Det här är väl tyvärr en sån bok som många vuxna kommer att bläddra i och tänka ”fin, men inte kan jag läsa den för mitt barn?”. Men JO, våga! Den är både vacker och klok.

 

Den gröna koftan är skriven av Ingrid Chabbert och illustrerad av Marie Lafrance. Boken ges ut av Epix förlag och finns på flera bibliotek.

Dela detta:

Lämna en kommentar