”Ikkje gløym å klappe katten.”

Stian Hole är en stor favorit här på Bokunge. Hans illustrationer och hans enormt vackra texter stannar kvar länge varje gång. För ett tag sedan ställde vi några frågor till honom och fick veta att Morkels alfabet, boken han arbetade med under de senaste åren var på väg. Nu finns den ute på den norska bokmarknaden! På det svenska förlaget Alfabeta kommer den ut först i januari 2016. Alldeles nyligen skrev Stian några väl valda ord på Cappelen Damm (det norska förlagets sida) om processen när en bok blir till. Den texten är något av det mest uppriktiga och pricksäkra jag har läst om en skaparprocess. Ni kan läsa den här. Det sista han skriver är ”Glöm inte att klappa katten” och som den uppmärksamme kan läsa är detta en anspelning på en annan norsk bilderbok som kom 2007, Rønnaug Kleivas, Ikkje gløym å klappe katten – en bok lika värd att läsa.

I Morkels alfabet återser vi Anna från Annas himmel. En dag hittar Anna en papperslapp på marken som någon har lämnat efter sig. ”Hej!” står det. Nästa dag följer en ny lapp och dagen efter den ännu en. Vem är det som lägger ut lappar? Anna vänder på en lapp och skriver ”Vem är du?”. Så en dag efter skolan tittar hon ut och ser en pojke som kommer ut ur skogen och tar vägen över åkern. Och nästa dag på lappen får hon svaret: Morkel. Morkel är pojken som aldrig är i skolan. Istället har han en koja i skogen och Anna hittar honom där. De spenderar snart mycket tid tillsammans och de är båda uppslukade av bokstäver och ord, Morkel har också stor kunskap om olika fåglar. Men så en dag försvinner han. Anna längtar efter honom och hoppas han ska komma tillbaka.

Här kan ni se några av illustrationerna ur Morkels alfabet.

Dela detta:

One comment, Lägg till din.

AnnaStian Hole är en fantastisk fin bilderboksskapare! Roligt att läsa!

Lämna en kommentar