Börja läsa med Märta och sagohästarna

9789163882968

Det finns få som är så älskade i mitt hem just nu som Erika Eklund Wilson, författare till börja läsa-böckerna om Märta och Hallon. Min 6-åring är besatt. BESATT. Ärligt talat tror jag att hon skulle välja Märta framför sin egen ömma moder just nu.

Märta och sagohästarna är den tionde boken i serien om Märta. En tjej som enligt sig själv är ”liten och ganska rädd”, men ändå blev hästflicka. Skriver böcker om livet i stallet gör hon också, humoristiska skildringar om stora hästar, arga ridlärare, vänskap och känslor. Varje bok är sitt eget drama på ungefär 60 sidor, med enkelt språk och rikt illustrerade bilder. Varje bok är sprängfylld med läslust!

Märta-böckerna passar bra för läsaren som har läst böcker med en eller två meningar på varje sida, och nu vill ha en annan utmaning. Meningarna är lagom korta, teckenstorleken bra och typsnittet enkelt att läsa. Superviktiga faktorer för börja läsa-böcker tycker jag! När jag väljer böcker till nybörjarläsaren är texten det första jag tittar på. Om du ska kämpa dig igenom din första bok får inte typsnittet vara svårläst, texten för liten eller meningarna onödigt långa utan att delas upp.

Något jag också tror gör Märta-böckerna så populära är jag-formen. Att identifiera sig med Märtas känsla av att vara liten och ganska rädd, men ändå klara av saker, tror jag många nybörjarläsare kan känna igen sig i. För Märta är det hästar, men det kan lika gärna vara att börja skolan eller någon annan fritidsaktivitet. Helt enkelt situationer där man måste klara sig utan en vuxens ständigt vakande öga. Det är igenkänning och spänning, helt enkelt.

 

Märta och sagohästarna är skriven och illustrerad av Erika Eklund Wilson, boken ges ut av Bonniers Carlsen.

Dela detta:

Lämna en kommentar