Serier om sommaren

katten och ekorren på sommarön

Det har pratats en hel del om serier i barnlitteraturen den senaste tiden. Under förra årets Litteralund ägnades tex en hel seminariedag åt temat. Alla vet att de flesta barn gärna läser serier, även de barn som vanligtvis hävdar att de ”hatar” att läsa. En seriebok räknas liksom inte. Precis som den inte räknas för många vuxna, den kan möjligtvis få fungera som en väg in i vidare läsning av ”riktiga” böcker. Fast det är ju fel. För det finns en massa bra litteratur inom serievärlden, det visar inte minst succéserien amulett1Amulett av Kazu Kibuishi som tagit en mängd unga läsare med storm.

Nu verkar det som att de stora förlagen fått upp ögonen för genren på allvar. Rabén&Sjögren ger i vår ut fyra titlar riktade mot målgruppen 6-9 år. Även här är tanken att böckerna ska väcka barnens läslust och ge dem en puff in i vidare läsning. En av böckerna är Katten & Ekorren på sommarön. Berättelsen, som är tecknad i ljusa pastelliga färger, handlar om förmänskligade djur på semester på en paradisliknande ö. En ny katt är på ön den här sommaren och ekorren är (gränslöst som ett barn) nyfiken. Det visar sig att katten inte kan simma och ekorren tar på sig som sin viktigaste uppgift att lära henne det. Med alla medel! Det är vänligt och gulligt och väldigt ofarligt. Enda gången det blir lite läskigt är när tuffa kaninen ska lära katten simma genom att helt enkelt knuffa ner henne från bryggan med ett ”Du flyter upp, jag lovar”.

Katten & Ekorren på sommarön är en bra och underhållande seriebok, med tilltalande illustrationer och färger. Jag tror säkert att den kan få nykläckta läsare att vilja hitta fler berättelser, inte bara bland ”riktiga” böcker, utan förhoppningsvis också bland skatterna i den tecknade serievärlden.

katten ekorren putta i vattnet

Dela detta:

Lämna en kommentar