Nisse & Nora – en ny bekantskap bland småbarnsböckerna.

Nisse och Nora plåstrar.indd Nisse och Nora städar.indd

Nisse och Nora är ett nytt bilderbokspar skapat av illustratören Lisa Moroni (Loka-böckerna och Tuva-böckerna) och Emelie Andrén (Vera och Vilgot-böckerna). Ett välkommet inslag på småbarnsboksarenan skulle jag vilja säga. Med en enkel intrig och hög igenkänningsfaktor för det lilla barnet charmar Nisse och Nora de flesta när de städar fram ett kaos i vardagsrummet eller plåstrar om varandra och allt i sin omgivning. Moronis bilder är mjuka i uttrycket och fulla med smådetaljer som gör att böckerna tål att läsas många gånger (precis som sig bör!) Böckerna är tydligt genusmedvetna utan att skriva på näsan och det känns motiverat att Moroni & Andrén skildrar ett av barnen med en annan hudfärg än vit – långt ifrån vanligt förekommande i svenska småbarnsböcker. Böckerna lämpar sig allra bäst för barn i åldrarna 2-3 år och är därmed en god konkurrent till andra mer klassiska småbarnsböcker som Max-böckerna och Lilla Anna-böckerna. Kanske kan Nisse&Nora-böckerna fungera som variation till nyare böcker för barn i samma ålder såsom Max och Maja-böckerna eller Babo pekar.

Nisse & Nora plåstrar om och Nisse & Nora städar är skrivna av Emelie Andrén och illustrerade av Lisa Moroni. Böckerna ges ut av Alfabeta.

 

 

Dela detta:

Lämna en kommentar