Anden i flaskan

I Anden i flaskan får vi för andra gången läsa om bröderna Max och Uno och deras märkliga äventyr. I förra boken träffade de en snöman, den här gången en inlåst ande. På en loppis hittar bröderna hittar en flaska med konstig färg och form. När de drar ur korken ringlar en blå rök ut ur flaskan och den stora anden Humbaba tar form. Han är cederskogens väktare och som tack för att de befriat honom från hans 4000 år i fångenskap får Max och Uno tre önskningar. Första önskningen är underbar och kanske självklar för ett barn: Max önskar att hela trädgården var full av kakor och godis. ANZU ARURU APSU och så blir det så! Gräset är av rosa marsipan, klubbor hänger från buskarna och löven i träden är gjorda av skumbanan. Sen önskar barnen sig vidare och hamnar i redwoodskogen och dinosaurieävetyr.

Ämnet fascinerar, för hur skulle den perfekta önskningen se ut? Det finns nog lika många svar som läsare, även om just godisträdgård är en lågoddsare. Eva Susso för fram berättelsen på ett enkelt och spännande sätt och Benjamin Chauds illustrationer är helt fantastiska. De virvlar och snirklar och täcker hela uppslag med starka färger. Plus i kanten för de franska detaljerna, som Max och Unos tvådelade pyjamasar, deras franska frisyrer och croissanterna på föräldrarnas fikabord. En berättelse att njuta av på många plan!

Anden i flaskan är skriven av Eva Susso och Benjamin Chaud och ges ut av Rabén&Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar