Systern från havet

Mitt i allt det mörka sneglar två flickor på varandra. Kan vänskap växa fram trots rivande ensamhet, trots att man egentligen mest vill ha en hund och inte en syster?

Två familjer på olika sidor av ett hav. En idyll som bryts, krigsplan och pappor som blir soldater. Sirkka skickas iväg över havet, på en båt som tar sig fram över Wirséns mörka akvarellhav. Väldigt stämningsfullt, sällan har man väl sett så sorgsen akvarell. På andra sidan havet väntar en flicka på en hund, men istället kommer Sirkka. En ny syster. Om det är en tung berättelse? Ja, men viktig. Och skrattet finns där, vänskapens pirr och lojalitet.

Systern från havet skildrar utsatthet, saknad och vänskap genom barnets ögon. Vi förstår att det handlar om andra världskrigets finska krigsbarn, men det uttalas aldrig. Resultatet blir en tidlös berättelse, både i tid och geografi, om flyktigbarnets villkor. Sirkka kommer ensam till en välkomnande familj, men hur ser det ut idag? Ja, det kan vi ju fundera på. “Till alla barn, nu som då, som tvingas lämna sina familjer.” skriver författaren på sista sidan, och det är svårt att inte tänka på den ensamma 9-åringen på Malmö centralstation.

 

Systern från havet är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Stina Wirsén, boken ges ut av Bonnier Carlsen. Boken bygger på Marionetteaterns pjäs från 2011, vilken har nypremiär nu i mars.

Dela detta:

Lämna en kommentar