Klippa en bilderbok

Den här boken måste jag hinna tipsa om innan det nya årets böcker dyker över oss.

Molnfågel har nått visst, som du kanske inte tänker på först. Det är en sån bok som efterhand smyger sig fram som en liten favorit. Texten är rak och poetisk, kraftfull i sin korta form. Och det enkla är bra, det ger plats åt illustrationerna både i boken och i läsarens upplevelse. Yu Rong använder sig av en blandning av pappersklippning och snabba blyertsillustrationer, och resultatet blir väldigt intressant. Se bara på alla detaljer på bokens omslag, vilken konst! Eller som här, då pappersklippning och teckning möts.

Det är nåt mellan det kontrollerade i pappersklippningen och det vilda, okontrollerade, i blyertsstrecken som fångar mig. Det blir aldrig statiskt, utan helt levande. Att läsa boken är att se på alla små detaljer, kaninerna i gräset och räven som smyger runt människornas ben i staden. Det går att vara inne i bilderna. Det är bra.

 

Molnfågel (2014) är illustrerad av Yu Rong, skriven av Yu Rong och Gu Li. Boken är översatt av Philip Mattsson och ges ut av Vombat förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar