Julklappstips i grevens tid!

Själv köpte jag alla julklappar igår. Gick till en affär och köpte allt på samma ställe. Bara att stålsätta sig mot trängseln och bestämma sig för att klara det. För er som är ännu senare ute i år så kommer här några klapptips för de minsta.

Man vill ju gärna bidra till den allmänt galna ljudnivån vid julklappsutdelning i barnfamilj, så därför tänkte jag komma med tips på en serie söta faktaböcker med ljud för 1-3-åringar. Serien heter Nyfikna öron och jag kan räkna till tolv delar. Böckerna är kvadratiska, jättefint och färgrikt illustrerade av Elsa Fouquier och har ljudknappar på varje sida. De två senaste delarna, från augusti 2014, som i ärlighetens namn är de två jag har läst och lyssnat på, heter Trudelutt och Exotiska fåglar. Tidigare delar avhandlar mer konventionella ämnen och heter till exempel Husdjur och Instrument.

Trudelutt är favoriten. Här får vi lyssna på en skotte i kilt som mot bakgrund av Loch Ness med ett synligt sjöodjur spelar en liten låt på säckpipa. Här sparas inte på de typiska nationella särdragen som ni hör. Vi möter en cowboyhäst (!) med näsduk runt halsen som spelar bluesigt munspel. En stencool krokodil i vit hatt spelar bongotrummor på ja, kanske Kuba, och en fredlig tjur spelar flamenco på gitarr medan kossan hans dansar med solfjädrar och röd ros i håret. Och det bästa är att musiksnuttarna är så himla bra. Medryckande. Man vill bara höra mer. Så brukar inte vara fallet med ljudböcker där man ofta snarare börjar leta efter batteriluckan för att utföra ett litet diskret sabotage.

Det ÄR roligt att ge bort böcker som inte “bara” är böcker ibland. Det känns lite fylligare på något vis. Jag har märkt att de här böckerna med lite extra allt på, som pussel eller ljud eller klistermärken, de är ofta från Frankrike. De kan tydligen det där med bok-lek-lyx där.

Bra att veta såhär i stressiga sluttampen på julklappshetsen är att jag har sett att dessa böcker finns i väldigt många butiker, även typ på centralstationer och så.

Nyfikna öron – Trudelutt ges ut av Rabén&Sjögren.

 

 

 

Dela detta:

Lämna en kommentar