Barnboksnostalgi, för vem?

Alain Grée är en fransk barnboksillustratör och författare, främst verksam under 1960- och 70-talet, med 300 böcker på sitt samvete enligt fransmannens officiella hemsida. Grées böcker finns översatta till över 20 språk, men den här ABC-boken är faktiskt den första på svenska. 

Stora ABC-boken är en snäll och nostalgisk alfabetsbok. Illustrationerna andas lekfull retro med färgrika 50-talsbilder där varje bokstav visas med flera ord. Säkert en bok som många kommer gilla i rådande retrotrend! Ja, kanske riskerar den att bli en bok mer för nostalgiska vuxna än dagens barn? En presentbok som passar in i barnrummet, rent stilmässigt i alla fall. 

Det vänliga tilltalet i bilderna är charmigt, men jag tycker det är tråkigt att pojkarna (eller männen) porträtteras mer aktiva än flickorna. En Astrid kör förvisso ambulansen, men sen är det mest vad jag uppfattar vara pojkar som kastar lasso, kör flygplan och spelar fotboll. Problamatiskt är också att det inte finns några barn med hudfärg annan än vit som bara “är”. Dessa barn, två till antalet, finns till för att representera en viss etnicitet – Ian som är inuit och en namnlös mörkhyad pojke som rider på en elefant.

Gudarna ska veta att det är svårt att inte charmas av Alain Grées illustrationer. Samtidigt så lämnar den nostalgiska känslan mig som så ofta fundersam. Tänk att en ABC-bok kan skapa så mycket tankar.

Illustrationer från diverse andra böcker! 

Stora ABC-boken är skriven och illustrerad av Alain Grée och ges ut av Ordalaget bokförlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar