PS! Det blåser upp en vind

Eftersom jag för några veckor sen skrev om Studio Ghiblis Ronja Rövardotter-anime så måste jag också tipsa om att Det blåser upp en vind, med regi av Hayao Miyazaki, har premiär på svenska biografer nu i början av april! Filmen sägs vara den 73-åriga Miyazakis sista film som regissör, men vi får väl se hur det blir med den saken. 

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så ville Miyazaki väldigt gärna göra animerad film av Pippi Långstrump, men fick nej av Astrid Lindgren. Synd, för Lindgren och Miyazaki har mycket gemensamt som berättare. Viljestarka flickor, deras förmåga att skildra barndomens – och barnets – inre och yttre konflikter och inte minst hur gränsen mellan fantasi och verklighet är under ständig prövning.

Nu vänder sig Det blåser upp en vind till äldre barn (och vuxna), men för barn under sju år så tipsar jag varmt om Ponyo på klippan vid havet, Kikis expressbud och älskade Min granne Totoro.

Dela detta:

Lämna en kommentar