Monster som överraskar men inte övertygar

“Det är väl nåt jag åt igår: en sten, en flöjt, min farfars tår.”

I Willa Holma förlags andra bok, Ett monster med snurrig päls, är det något som inte står helt rätt till med Monstret. Det är magen, något gör ont. Men vad ska man göra?

På humoristiskt rim följer vi Monstret genom berättelsen, sökandet driver oss framåt. Drakar, häxor och allehanda goda råd – Monstret försöker hitta bot. Hur det slutar? Ja, med en överraskning såklart. Jutta Falkengren, bokens illustratör, har skapat en detaljerad och ostädad värld åt Monstret och hens vänner. Det mörkt trassliga i Monstrets uppenbarelse går igenom även i illustrationerna. En kontrast mot bilderboksvärldens ofta klara och pastelltonade färgval. Bokens inledande uppslag – en gles skogsvy, solnedgång, Monstret ser på oss – fångar läsarens blick. Illustratörens ton känns säker i en skiss/kollageinspirerad stil. Tyvärr fångar inte varje sida mig på samma vis, exempelvis övertygas jag inte av hur draken tecknas. Vissa uppslag saknar den genomarbetade stämning läsaren möts av inledningsvis.

Det trassliga och sotiga är ett intressant grepp, och berättelsens rim rinner fint – men ändå fångas jag inte helt av boken. Den är förvisso kul och har ett överraskande slut, vilket kanske är gott nog ibland, men jag saknar ändå den bilderboksmagi som fick mig att utse Willa Holma förlags Den vindlande vägen och lilla grodan till en av 2012 års bästa böcker. Den filosofiska fantasivärlden hoppas jag förlaget kan bjuda på igen!

Det är förövrigt roligt att se mindre förlag, exempelvis Willa Holma, Urax och Hippo förlag, visa att små aktörer kan tillverka bilderböcker som håller lika hög klass som de etablerade storförlagen. Både sett till den fysiska boken som dess innehåll.

Ett monster med snurrig päls är skriven av Rikard Ask och illustrerad av Jutta Falkengren på Willa Holma förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar