Jag är ett litet liv

Mårten Melin skriver (bland mycket annat) poesi för barn. Om jag inte räknat helt fel så har det blivit sex stycken diktsamlingar, där Jag är ett litet liv är den senaste. “Dikter mest om vänskap” är bokens undertitel, men Melins ordkonst rymmer faktiskt det mesta i ett liv. Både det fina som bubblar och sånt som skaver i magen.  

Dikterna är korta och kärnfulla. Frågar, ifrågasätter och tröstar. Och kanske framför allt, tillåter det oväntade – ger läsaren nya perspektiv. Ta tillexempel dikten Förlåt där “någon” som “sa något dumt till dig” visar sig vara diktens jag. Melin tar sin läsare på allvar och arbetar utifrån ett tydligt barnperspektiv. Här får du fundera. Plötsligt befinner du dig i rymden, eller promenerar igenom en ljus vårdag som ändå känns mörk. Ja, orden öppnar upp för nya världar.

Dikter kan också vara en inbjudande form för att skriva själv! Här kan Jag är ett litet liv verkligen fungera som inspiration, att dikta om upplevelser inom (och utanför) dig är något annat än de “vårdikter” om tulpaner som i alla fall jag pliktskyldigt präntade ihop varje april under låg- och mellanstadiet.

Bokens svartvita illustrationer av Malin Ahlin fungerar bra tillsammans med texten. Bilderna beskriver diktens handling, men ger också utrymme för läsarens egen tolkning.

 

Jag är ett litet liv är skriven av Mårten Melin och illustrerad av Malin Ahlin. Boken ges ut av Hegas.

Dela detta:

Lämna en kommentar