Breaking news från Bokmässan

Olika förlag slutar med tryckta böcker och satsar hela utgivningen på e-böcker. Modigt kan man tycka. RÄTTELSE! Olika förlag slutar inte alls med de tryckta böckerna utan satsar på att komplettera dem genom att också ge ut de flesta av dem i e-boksformat. Lite skillnad ju!

Det verkar ju som att många tror att den tryckta boken kommer att försvinna, inte om utan när och att det viktigaste för ungas läsning inte är verktyget utan innehållet. Och jag håller med till viss del, jag tycker också att innehållet är viktigast och jag tror också att e-boken har en plats och ett syfte i vårt samhälle, inte minst för unga läsare. Men jag vet inte om jag tror att den tryckta boken kommer att försvinna eller om jag vill att den ska göra det – någonsin? Ibland kan debatten kännas väldigt svartvit, precis som om det är så enkelt så man bara kan säga att innehållet är viktigare än verktyget. Det beror på verkyget det skulle jag säga! Jag har själv läst en massa böcker på min mobil och jag vet hur lättdistraherad jag blir av inkommande mail, kommentarer på fb, instagram, sms, wordfeud och spellistor på Spotify. Så e-boken kan bara bli bättre med slipade vektyg, men kommer den tryckta boken därmed försvinna? Jag tror och hoppas nej!

Vad tycker ni?

Dela detta:

7 kommentarer, Lägg till din.

Ann-CharlotteNej, jag varken tror eller hoppas att pappersboken försvinner. Och när det gäller barnböcker tror jag det ännu mindre. Många barnböcker har symbolvärde och jag tror att både barn- och vuxenläsare känner sig hjärligt trötta på diverse skärmar när kvällen kommer. Jag ser fördelen i att ladda med mig en hög e-böcker på resa. Men jag ser lika många fördelar med att sjunka ner i favvofotöljen och känna papprets struktur under fingertopparna. Kombinationen segrar!

Bokunge EmelieJag instämmer i allt det Ann-Charlotte skriver! Och för att slippa kånka på en massa tunga böcker (som nu på Bokmässan) hade det varit skönt om en del fanns digitalt också. Så man kunde välja antingen eller i vissa fall. Men samtidigt, vad hade Bokmässan varit utan den fysiska boken? Kombinationen måste verkligen vara det allra bästa, tycker jag också!

Lisa, BokungeAnn-Charlotte och Emelie, tack för era kommentarer. Kloka och betryggande.

ErikE-boken står för 0,7% av bokförsäljningen, varav 90% är via bibliotek och mestadels studentlitteratur. Så, även om e-boken tar upp 99% av samtalet kring bokens framtid, så lär det dröja länge innan den tryckta boken är död …

DEMENTI!!!
Vi kommer INTE att sluta med att trycka böcker!!!
Vi kommer att – som vanligt – lägga TILL och ge FLER möjligheter (inte ta bort) 🙂
De flesta av våra titlar finns inom kort ÄVEN i e-boksformatet!

BokungeAha! Ursäkta missförståndet Karin, ska ändra inlägget.

Jag tror att pappersböcker kommer att försvinna. Dock troligen först
för vuxna och vem vet när. Nästa månad? Om 10 år? 🙂

Lämna en kommentar