En hopplöst långrandig och vacker tillvaro

En helt vanlig dag på Enahandavägen. Zebrorna Enis och Treo gör precis det de brukar göra, men inuti Treo ligger irritationen och gror. Allt är ju precis som det alltid har varit. Om något ändå kunde vara bara lite annorlunda.. Efter den vanliga morgondisken går Enis ut och handlar kringlor, de vanliga kringlorna. Enda skillnaden från alla andra dagar är att Enis är tillbaka ovanligt snabbt och då vill Enis leka roliga lekar! Treo är inte sen att haka på. De gör en hel massa roliga saker; läser böcker uppochner, blandar (Ojoj) choklad i badkaret och liksom spetsar till det som annars är ganska trist. Men så blir Treo lite trött och sugen på kringlor och plötsligt önskar Treo att allt var som vanligt igen. Det är svårt att vara kritisk när det gäller Maria Nilsson Thores böcker. Hon har, precis som Pija Lindenbaum, det här helhetsgreppet när hon både illustrerar och skriver själv (hon har gjort tre bilderböcker själv). Och det blir så himla bra! Jag älskar hennes sätt att med korta meningar berätta sådant som är allmängiltigt på ett sätt så att både barn och vuxna ser det ur ett helt nytt perspektiv. Treo, Enis & en till håller samma höga nivå som de förra två Petras prick och Bus och Frö på varsin ö. Molly & Molnet (om en liten flicka) från 2004 är lite annorlunda. Om jag måste välja mellan två goda ting ser jag gärna fler böcker av Maria Nilsson Thore när hon skriver om könlösa djur som ställs inför små dilemman men som på det stora njuter av det enkla och vackra i livet.

Treo, Enis & en till är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore och ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

Lämna en kommentar