Den lilla mullvaden och Matriciaria Chamomilla

Bokunge har tidigare skrivit om Parabellum Nords fina utgivning av Zdeněk Milers bilderböcker. Nu finns ytterligare en bok i samlingen, Hur den lilla mullvaden botade musen. Här beger sig den lilla mullvaden ut i världen på jakt efter Matriciaria Chamomilla – vad nu det kan vara? Sökandet efter blomman som ska göra en vän till mullvaden frisk tar honom runt hela jorden. Holländska tulplanfält, märkliga sjöanemoner och Afrikas djungel, allt färgrikt och lekfullt illustrerat. 

Berättelsen följer den klassiska barnboksmönstret hem – äventyr – hemhemkomst, det finns ett tydligt driv framåt i berättelsen. Mullvaden själv kännetecknas av sin uppriktiga vänlighet och nyfikenhet, både i text och bild. Den finns verkligen en sympatisk lekfullhet i Milers bildvärld som visar sig i Hur den lilla mullvaden botade musen. Ja, det kanske är humorn? Karaktärernas livlig kroppspråk, att det faktiskt finns isbjörnar som väntar på valbåtar och den där märkliga blomman som får mullvaden att konstatera – “Allt känns så bra. Inte ens om den där elefanten trampar på mig skulle jag bry mig.”

Kan man använda ordet färgsprakande utan att någon svimmar av på grund av slitet uttryck? Jag hoppas färgsprakande går bra, för så är det att bläddra Parabellum Nords senaste mullvadsberättelse. Illustrationerna är skarpa, klara och tillåts breda ut sig. Ibland får man motstå impulsen att riva ut en sida eller två för att rama in och spika upp på väggen. Boken känns överlag påkostad, tidigare utgivning har absolut varit bra, men Hur den lilla mullvaden botade musen är bäst hittills – kul!

Bokunge har även recenserat Den lilla mullvaden och snögubben, Den lilla mullvaden och raketen och Den lilla mullvaden och den gröna stjärnan.

 

Hur den lilla mullvaden botade musen (2013) ges ut av Parabellum Nord Förlag. Koncept & bild: Zdeněk Miler, Text: Hana Doskocilová.

Dela detta:

Lämna en kommentar